Indretning af haven


Er haven bare en klat der fulgte med huset, som man ikke bruger. Eller er interessen der, men ingen ting vil lykkes?   

For mig er der ingen tvivl.  En have skal da bruges. Den skal bruges til at samle familie og venner omkring grillen. Der skal være plads til aktivitet og til afslapning og den skal nydes!  også skal der være masser af planter.


Når det så er sagt, så findes den pasningsfrie have ikke. En have bør anlægges så den passer til familiens behov, ønsker og tid.  Er man en travl familie som ikke har det store overskud, så skal haven ikke være fyldt med krævende planter og bede. Så må der i de år, være plads til ungerne og er interessen der alligevel, på trods at den manglende tid,  så hav nogle enkelte højbede og brug krukker. Når alt kommer til alt, så er det kun de færreste der har meget tid eller kræfter til at passe en stor og krævende have. Kom godt i gang

Sørg for at få lavet en god opmåling af haven, lav en overordnet skitse. med de ønsker der er for haven - tit kan man blive overrasket over, at det ikke er alt der er plads til i en have,  når man skal tegne ind efter målestoks forhold.  pas på ikke at tegne stier for små og bed alt for store, er man t tvivel når man sidder med tegningenom hvor stort et bed skal være, så gå ud og form bedet med en snor eller en vandslange, så har man en bedere fornemmelse. pas på at der er plads og at det er let at komme rundt med plæneklippere, er det for besværligt så vil man være træt af det en til to gange i ugen når man slår græs, så lav ikke bedene for "krænglede" eller spidse, det skal være nemt at passe haven bagefter og det skal være let at bevæge sig rundt i haven.


Det er vigtigt at få lavet planen først, derefter kan man finde ud af hvilken planter der kan passe ind og gro de forskellige steder. Har man ikke en plan over haven inden man begynder at skaffe planter, bliver det let impulskøbene der bestemmer hvordan haven skal se ud.


Tag udgangspunkt i huset, både stilen,  men brug også husets linjer, så får man en god sammenhæng mellem hus og have.


Del haven op i rum. Tænk gerne på huaven som et hus med vægge - loft og gulv


Vær realistisk i forhold til hvor meget tid man vil bruge i haven. Der er ikke noget mere træls end store bede med drømme om store flotte stauder der i stedet er fulde af ukrudt.  så slet nogle bede og nøjes med en som til gengæld er flot og som man kan nå at holde.


Tag på tur rundt og se en masse haver - tal med folkene bag haverne om deres ideer og erfaringer. Søg viden i havebøger - tag på planteskoler og tal med gartneren (ikke sælgeren) - vælg planter -  de rigtige planter -  find ud af hvilken jordtype der er i haven, så er det lettere at finde de planter der kan gro i have -   (succes i haven)


Plant efter de forhold der er, så tingene lettere lykkes. Sørg for at der er noget at komme ud til i haven - blomster en stor del af året - dufte m.m. Leg med årstidens farver og blomster i haven  - så der løbende er noget at se på. Hvis man holder meget af dyr og fugle, så plant til fordel for dem,  så man får endnu flere at kigge på. Skab noget godt i haven så man får lyst til at gå en runde.


En have, kun med en plæne - er som et tomt husHavens indretning

vægge -gulv- tag- rum interiør - ligesom et hus


Havens væge:

Indramning opdeling /rum  - spænding i haven - ikke se det hele på en gang

Hegn (forskellige typer -  kvashegn -  rionet med slyngplanter) - hække - buske -  brug bede som rum deler.


Hække:

Klippet - uklippet - høje/lave - skarpe former og bølgendhavens gulv:

 græsplænen - belægninger ( fliser - grus - trædesten- flis)  - bunddække - stier

Bryd gerne de store fliseområder, en lille detalje har stor effektHavens tag: Træer (skygge - højde)- pergola/tunnel - portaler/buer - overdække


Træer: mange størrelser og former.

Der er mange træer at vælge imellem fra de - Kæmpe store - mellem - små - opstammede

Brede/oprette kroner - kugler - søjler - hængende

med/uden blomster - efterårsfarver - frugt

Nogle klare vind bedre end andre, så der er forskellige muligheder at vælge imellem når der skal findes et passende træ til haven.


Det  er vigtig at få varierende højder i haven, det giver dynamik og rum fornemmelshavens interiør:  (Farver) - bede - planter - pynt -


Buske:

Store/små - med/uden blomster - efterårsfarver - frugt

plantes i grupper, blandes i bede eller som solitære.


Stauder:

mange størrelser, former og farver
Der er mange muligheder når der skal tilplantes i havens bede. Det er vigtig at få haven lavet interessant hele året rundt, med feks. en lang blomstringstid i haven - spændende kombinationer i bladformer og nuancer - spændene bark og strukturer -


Læs mere om de forskellige planter  under Temaer
En ny have, tager tid, og det er helt ok - det er spændende at følge udviklingen  - der sker noget med en have over tid


INDRETNING AF HAVEN

Havens indretning

   

      Gartnerhaven.dk