Krukker - Sommerblomster eller...
Sommerblomstene
Sommerblomster er etårige eller toårige. Fælles for alle sorter er, at de giver alt hvad de har i sig, i den korte tid de lever og det resulterer i et langvarigt og strålende blomsterflor sommeren igennem.
Sommerblomster kan anvendes overalt i haven, hvor der er bare pletter. De kan plantes mellem stedsegrønne planter og lave prydbuske, i staudebedet, foran større prydbuske, som bunddække under roser, i rene blomsterbede samt altankasser, krukker og blomsterkummer
Det kræver ingen større viden at plante sommerblomster. De skal plantes i en god løs og fugtig jord. Planteklumpen skal være fugtig, før den plantes . Vær opmærksom på lysforholdene. De fleste af sommerblomsterne trives kun godt i fuld sol. Nogle enkelte tåler halvskygge, men praktisk taget ingen kan gro i helskygge.
Plant i grupper. Der bør altid plantes flere af samme sort i en gruppe eller i et bed, ellers vil det let resultere i en uharmonisk og alt for broget farvelade.
Nå sommerblomsterne bruger mange kræfter på at blomstre, skal der pasning til. Vand, gødskning og renholdelse i nødvendigt omfang samt evt. fjernelse af afblomstrede blomster, der vil sætte frø som kan hæmme den fortsatte blomstring. Sørger man for det, så er man med sommerblomster sikret en lang blomstring.
Eller.....?
I princippet kan du dyrke de samme planter i kummer og krukker som i et almindeligt plantebed, men nogle egner sig dog bedre end andre. Som hovedregel skal planternes rodnet ikke være alt for sart med hensyn til udtørring og trange pladsforhold, men ellers er der mange muligheder.
Krukker er en minihave, hvor man har mulighed for at møblere om.
Sommerblomsternes blomsterrigdom er godt i krukkerne, men der er også andre måder at bruge krukkerne på.
Lav en staudehave i krukker.
Har du ingen have eller kun lidt plads, kan du alligevel godt have en staudehave. Vælger du at plante i store krukker med en højde og diameter på minimum 50 cm, kan du fint have to-tre forskellige stauder i varierende højde i hver krukke.
Planter du i mindre krukker er en enkelt slags i hver bedst. Det har den fordel, at du kan stille stauderne frem og tilbage afhængig af deres udviklingstrin.
Plantning:
Inden du tilplanter krukkerne skal du huske at lægge knuste potteskår eller sten i bunden af krukken, for at beskytte hullerne i bunden mod tilstopning. En god ide er også at hæve krukken en lille smugle fra underlaget. I bunden af krukken kan du lægge et drænlag på 5 - 10 cm. grus eller leca. Det er også en god ide at blande leca med op i selve plantejorden, da det giver et godt dræn og luft til rødderne. Anvend en god næringsrig krukkejord og husk at gøde planterne i løbet af sommeren og vand løbende gennem sæsonen, En regnbyge er ikke altid nok til krukkerne.
Ideer til stauder i krukker:
Af de klassiske stauder der kan gro i krukker kan nævnes staudesalvie og daglilje,
men også Hosta, storkenæb, alunrod, græsser, katteurt, løvefod, pæoner, sankthansurt, kæmpestenbræk, stenbræk, stenurt, og mange andre stenbedsplanter kan fungere i krukker.
Mange stauder kan, hvis de klippes ned efter blomstringen, komme med endnu en omgang blomster i samme sæson. Vælger du stauder med forskellig blomstringstid og supplerer med forårsløg, kan du næsten have blomster året rundt. Man kan starte sæsonen op med løgplanter som krokus, narcisser og lave tulipaner og siden fortsætte med stauder. Husk at nogle stauder klarer sig bedst i sol andre i skygge. Jeg holder selv meget af at have hostaer i krukker. Steder hvor der er meget skygge, beriger de med en god frodighed.
Lavendel står godt sammen med lammeøre, perlekurv, katteurt, og kølig gråblåtone. De egner sig alle fint til en varm, solrig plads, da de alle tåler lidt tørke.
I skyggen kan hosta, astilbe, og bregner danne et frodig, og skovbundsagtigt udsende
Alpine - tørketålende planter
Er man ikke en af dem der er flittigst til at komme rundet med vandkanden, så
kan man lave små alpine sten bed i sine krukker. De kan klare sig uden vand et par dage, især når de dækkes med et lag fint grus tilsidst. Det holder nemlig på fugten.
Mere højde og drøjde
Små opstammede træer som f.eks. dværgsyren, dværgtjørn, dværg paradisæbler. De kan købes på forskellige stammehøjder typisk fra 40 - 60 - 80 - 100 – 120 cm +. Så der skulle være mulighed for at finde en passende højde.
Små buske som buksbom, lave sorter af spiræa, sommerhortensia (skal have meget vand), de lave typer af sommerfuglebuske og dværg arter af gran og fyr kan også bruges.
Under begge grupper kan man dække bunden med bunddækkeplanter eller sæson planter. Som f.eks. lyng om foråret og senere sommerblomster.
Vandhave i Balje og Kar
Vand giver frodighed og liv i haven
En stor lerkrukke, træbalje eller et gammel zinkkar, kan arrangeret med vand, sten og vandplanter forvandles til en fin vandhave, der både er nem at anlægge og passe. Der er nogle planter, der egner sig bedre end andre under de små kår.
En vandhave i krukker er på mange måder nemmere at passe end traditionelle blomsterkrukker. Planterne skal have en særlig gødning til vandplanter i vækstperioden. Til gengæld slipper du for den daglige tur med vandkanden. Du kan nøjes med en opfyldning ind imellem. Skal du på ferie, kan vandhaven også sagtens overlades til sig selv. Flyt evt. krukkerne ind i skyggen, så fordampningen bliver mindre.
Ideer til vandplanter
Plant gerne i flere højder. Høje lette siv eller iris, så vandspir (der er vandrensende) De er friskgrønne og sund for vandet, så de bør ikke undlades i kar eller baljer. Dernæst lidt lave f.eks. krebseklo, vandhyacinter eller muslingeblomster. De er ikke vinterhårdføre, og holder derfor kun sommeren over.
En nøkkerose kan også være en mulighed, men den bør vælges med omhu. Vær opmærksom på væksten, ellers risikerer man at få en plante som bliver for stor og uregerlig til et lille kar. En idé kunne være sorter af dværgvækst. Ønsker man et lille springvand i karret, skal man ikke plante åkander sammen med, da de ynder rolig vand.
Plant også lidt høje planter, såsom dværgdunhamre, forskellige siv og forskellige iris. Især Iris findes i et hav af forskellige sorter. Udover de almindelige gule, er der også både blå, næsten sorte og hvide sorter. Særligt de japanske iris er meget elegante.
TILPLANTNING AF KRUKKER
Krukkerier
Årstidens pynt og planter
Forandringen er stor, når indgangspartiets pynt løbende bliver skiftet i takt med årstiden.
Indgangspartiet er boligens velkomsthilsen, og de fleste af os vil gerne gøre krukken ved fordøren så spændende og indbydende som muligt. Således viser man gæstfrihed og når hoveddøren er pyntet af noget grønt og blomstrende, får det automatisk gæsten til at føle sig velkommen.
Jeg gør tit det, at jeg sætter de planter jeg skal bruge ved dørene ind i drivhuset, så er de længere fremme end de planter der står ude i haven, det er især godt til krukkerne om foråret hvor man gerne tidlig vil have farver evd indgangsdøren. Men man skal være opmærksom på frost, for planterne fra drivhuset tåler ikke frost på samme måde, som de planter der er ude i haven. Jeg smider tit et lagen over krukkerne om natten og hvis der kommer en længere periode med kulde, så tager jeg krukkerne ind.
Forår og Påske
Lad foråret starte på trappen med skønne farver. Selvom jorden endnu er hård og kold, kan du sagtens fylde krukkerne eller små kurve, med dejlige forårsblomster og byde foråret velkommen på trappen. Viola især de små hornvioler, er indbegrebet af forår og findes i mange gode farver. Det samme gælder for mange løgplanter. Kommer temperaturen under frysepunktet, kan man rykke planterne ind eller dække dem med et lagen, hvis det kun er få minus grader. Når du har plantet, kan du pynte kurven eller krukken med bark, grene, æg eller andet pynt. En hel anden mulighed er forårs lyng. Den har også en frisk farve, at byde foråret og gæster velkommen med
Sommer
Krukker med sommerblomster eller stauder. Udvalget er stort ( Læs mere under tilplantning af krukker)
Efteråret
Når efteråret banker på døren og sommerblomsterne skal skiftes ud, kan det ske med lidt mere robuste planter i efterårets farver, som er fulde af varme og glød og evt. lidt stedsegrønne planter.
Jeg er vild med bladene på alunrod. Der er smæk på farverne, de holder længe og er spændene at få plantet ud i haven bagefter.
Lav sammenplantninger med forskellige sensommerplanter i krukker eller kurve. Find mos, kogler og kastanjer og brug det til pynt. Lav evt. opstillinger med planterne i kombination med lanterner , pyntegræskar og andet pynt.
Vinter
Vinteren er den sværeste tid med krukker. Lige meget om det er en sart plante, eller en ret robust plante, så vil gennemfrysning af krukken og dermed rødderne gøre, at planten dør.
I meget hårde vintre kører jeg planterne ned i garagen. Det tager det værste af frosten og det gør også at krukkerne ikke kommer til at stå og søbe i vand så planterne rådner.
Er vinteren ikke så hård/lang, så får de tykkeste krukker lov til at stå helt oppe ved huset.
De bliver pakket ind i sækkelærred og pyntet med kogler. Obs: Løft krukkerne lidt fra jorden så der ikke kan komme til at stå vand i krukken (bare en halv cm er nok). Det mindsker også risikoen for frostspringning af krukker, også selvom de skulle være frostsikre. Vil man gerne beskytte sine krukker mere, kan man pakke dem ind i bobleplast inden de pakkes ind i sækkelærred - vær igen obs. på at der er et godt dræn. I de hårde vintre har jeg i stedet for tilplantede krukker, sat et par tomme krukker frem som jeg har fyldt med grus. Der i har jeg stukket fyr, så der alligevel er noget grønt ved døren, og det tager ikke skade. Vil man gerne have det mere julet, kan man fylde krukken med gran og snøre det ind, så det får form som et juletræ, pynte det med paradis æbler og kogler eller man kan sno en lyskæde om.
Pas på krukkerne om vinteren