Krukkehaven

Årstidens pynt og planter


Forandringen er stor, når indgangspartiets pynt  løbende bliver skiftet i takt med årstiden.

Indgangspartiet er boligens velkomsthilsen, og de fleste af os vil gerne gøre krukken ved fordøren så spændende og indbydende som muligt. Således viser man gæstfrihed og når hoveddøren er pyntet af noget grønt og blomstrende, får det automatisk gæsten til at føle sig velkommen.


Jeg gør tit det, at jeg sætter de planter jeg skal bruge ved dørene ind i drivhuset, så er de længere fremme end de planter der står ude i haven, det er især godt til krukkerne om foråret hvor man gerne tidlig vil have farver evd indgangsdøren. Men man skal være opmærksom på frost, for planterne fra drivhuset tåler ikke frost på samme måde, som de planter der er ude i haven. Jeg smider tit et lagen over krukkerne om natten og hvis der kommer en længere periode med kulde, så tager jeg krukkerne ind.




Forår og Påske

Lad foråret starte på trappen med skønne farver. Selvom jorden endnu er hård og kold, kan du sagtens fylde krukkerne eller små kurve, med dejlige forårsblomster og byde foråret velkommen på trappen. Viola især de små hornvioler, er indbegrebet af forår og findes i  mange gode farver. Det samme gælder for mange løgplanter. Kommer temperaturen under frysepunktet, kan man rykke planterne ind eller dække dem med et lagen, hvis det kun er få minus grader. Når du har plantet, kan du pynte kurven eller krukken med bark, grene, æg eller andet pynt. En hel anden mulighed er forårs lyng. Den har også en frisk farve, at byde foråret og gæster velkommen med




Sommer

Krukker med sommerblomster eller stauder.  Udvalget er stort ( Læs mere under tilplantning af krukker)





Efteråret

Når efteråret banker på døren og sommerblomsterne skal skiftes ud, kan det ske med lidt mere robuste planter i efterårets farver, som er  fulde af varme og glød og evt. lidt stedsegrønne planter.

Jeg er vild med bladene på alunrod. Der er smæk på farverne, de holder længe og er spændene at få plantet ud i haven bagefter.

Lav sammenplantninger med forskellige sensommerplanter i krukker eller kurve. Find mos, kogler og kastanjer og brug det til pynt. Lav evt. opstillinger med planterne i kombination med lanterner , pyntegræskar og andet pynt.




Vinter

Vinteren er den sværeste tid med krukker. Lige meget om det er en sart plante, eller en ret robust plante, så vil gennemfrysning  af krukken og dermed rødderne gøre, at planten dør.

I meget hårde vintre kører jeg planterne ned i garagen. Det tager det værste af frosten og det gør også at krukkerne ikke kommer til at stå og søbe i vand så planterne rådner.

Er vinteren ikke så hård/lang, så får de tykkeste krukker lov til at stå helt oppe ved huset.

De bliver pakket ind i sækkelærred og pyntet med kogler. Obs: Løft krukkerne lidt fra jorden så der ikke kan komme til at stå vand i krukken (bare en halv cm er nok). Det mindsker også risikoen for frostspringning af krukker, også selvom de skulle være frostsikre.  Vil man gerne beskytte sine krukker mere, kan man pakke dem ind i bobleplast  inden de pakkes ind i sækkelærred - vær igen obs. på at der er et godt dræn.  I de hårde vintre har jeg i stedet for tilplantede krukker, sat et par tomme krukker frem som jeg har fyldt med grus. Der i har jeg stukket fyr, så der alligevel er noget  grønt ved døren, og det tager ikke skade. Vil man gerne  have det mere julet, kan man fylde krukken med gran og snøre det ind, så det får form som et juletræ, pynte det med paradis æbler og kogler eller man kan sno en lyskæde om.




Pas på krukkerne om vinteren