FRUGTHAVEN
Forskellige frugter
Frugt (æbler, pærer stenfrugter) og bær (Ribs, hindbær, vin mfl.) - Nødder
De traditionelle og spændende slags
Frugttræer vokser i ganske almindelig havejord, har man en tør sandjord kan man med fordel forbedre joden ved at tilsætte jordforbedring som f.eks. champost eller lignende. Frugttræerne ynder sol og læ. Og gerne plads omkring træet.
Beskæring for træets skyld?
-Fjern syge og døde grene.
-Fjern tætsiddende grene og grene, der krydser hinanden.
-Fjern grene, der sidder for lavt eller for højt eller bare sidder i vejen.
-Tynd ud for at få lys ind i kronen, så der bliver en bedre blomstring og modning
Træerne kan reagere med kraftig nyvækst på en beskæring. Hvis der skyder et mylder af vanris frem i forbindelse med beskæringsstedet, skal de hurtigst muligt fjernes. Riv dem af i juni.
Men ellers hvilken beskæring? er det kun for bærring eller er det også for pryd? skal man have træerne til at bærere kraftigt, er det en helt anden metode, så skal sidegrenene holdes unge - ikke over en tommelfingertykkelse, ingen grene må pege opaf (Alt der er mere end halvtykkelse af stammen klippes væk) - det giver en god bæring, men træerne mister sin træform.
En præsentation af de mest kendte æble - pære - krisebær - blommer sorter - mfl.
Frugttræs Sorter
Æblesorter
Alle æbletræer skal bestøves af en anden sort, ellers får man ingen frugt. Det samme gælder for alle pære, Derfor er man nødt til at vide, hvilke træer man har i nærheden, dvs. i egen have eller tilstødende nabohaver ellers må man købe 2 forskellige sorter.
Flere blomme- og kirsebærtræer er selvbestøvende, og kræver derfor ikke to træer for bestøvning. Vælg blommesorterne "Victoria" og "Opal" og de røde kirsebærsorter "Lapin og "Stella", hvis du kun vil have et træ i haven. (det er dog ikke alle der er selvbestøvende, nogle sorter kræver 2 forskellige for at kunne give frugt.)
Æblesorter: (Alle æbletræer skal bestøves af en anden sort, ellers får man ingen frugt.)
Ahrista - sep
Ahrista er en krydsning af den meget dyrkede Elstar og en ikke navngivet krydsning..Den skal plukkes i sidste halvdel af september, og kan lagres en god måneds tid. Æblerne er store, runde og smukke med en lyserød solside, meget fast selv efter nogen tids lagring. Dens spisekvalitet er i smagsbedømmelser vurderet meget højt.
Alm. Ingrid marie - okt
Æblet har en størrelse og en spisekvalitet, som mange synes godt om, middelfast og en frisk syrlig-sød smag. Æblet er Rødt med gulgrøn farve. Plukkes i oktober,. Ved kølig lagring kan det holde en god kvalitet til jul. Æblet rynker let, hvis det lagres for tørt. Det blomstrer meget sent og egner sig derfor ikke til at bestøve sorter, der blomstrer tidligt. Træet har en rimelig sundhed.
Discovery - aug
Da træet har en svag vækst og er forholdsvis sundt, er det en helt ideel havesort..
De første æbler kan plukkes sidst i august og fortsættes i 10-14 dage. Det er fast sødt og aromatisk De kan udvikles på træet til de er spisemodne. Ved plukning i god tid bevares den gode kvalitet en 2-3 uger. Det er flotte, middelstore helt runde æbler. Alle æbler, der sidder i direkte sollys bliver flot højrøde. Men alle æbler, der ikke får direkte sol, kan forblive helt grønne.
Cox Orange - okt
Æblerne plukkes først i oktober og kan lagres til jul. Cox Orange er stadigvæk toppen af vinteræblerne. Træet er middelkraftig med en ret tæt krone med mange tynde sideskud. Det er et ret sart og vanskeligt træ at dyrke. Det blomstre sent og kan derfor de fleste år ikke bestøves af og heller ikke bestøve sorter, der blomstrer tidligt. Der bliver let for mange små æbler på ældre træer. Hvis de sidder tæt i juli måned bør de udtyndes.
Elstar – sep- okt
Æblesorten Elstar ligner en hel del Cox Orange og dens æbler smager også meget i den retning, men en smule mere syrlig. Træet er meget frugtbart og mere sundt en Cox Orange Den plukkes først i oktober og kan gemmes til jul.
Træet er lidt vanskeligt, det vokser kraftigt og bliver meget tæt, hvis ikke det beskæres.
Filippa – sep-okt
Filippa er en rigtig havesort, det er et sundt træ, der giver velsmagende og holdbare æbler som er dejlige friske, saftige, aromatiske, stærkt duftende æbler. Æblesorten Filippa er også vort foretrukne æble til grød og æblekage. Æblerne er plukkemodne fra sidst i september. Æblerne kan gemmes til mindst februar-marts.
Golden Delicious - okt
Golden Delicious er en af de sorter, som mange kender fra butikkerne. Dens store udbredelse skyldtes en god spisekvalitet sent på vinteren og et meget holdbart æble. Det plukkes i sidste halvdel af oktober og kan bevare spisekvaliteten til februar-marts. Golden Delicious har aldrig været anbefalet til dyrkning i haverne på grund af dens følsomhed for sygdomme.
Guldborg – aug-sep
Guldborg er et ret lille æble med mere eller mindre udbredte røde striber i solsiden, det er et lækkert, aromatisk, frisk og saftigt, lille æble. Det har en meget fin spisekvalitet. Træet er middelkraftigt, meget opret og har stive grene. Det er et ret sundt træ. Det blomstrer tidligt og egner sig derfor ikke til at bestøve sorter, der blomstrer sent, og omvendt. Det kan være lidt længe om at komme i god bæring. Æblerne kan sidde i så tætte klynger, at det er nødvendigt at tynde dem ud for at få en god størrelse.
Ildrød Pigeon - okt
Ildrød Pigeon er fast, skørt og saftigt med en meget særpræget aroma, , det har en smuk rød farve, men det kræver en del arbejde. Ved beskæring skal træet holdes så åbent som muligt. Men det er ikke nok, hvis de skal være lige så røde, som dem man ser i til jul butikkerne. Så må de ud og ligge i solen en uge eller to og vendes med en blød kost 3-4 gange om ugen, for at kunne opnå den røde farve. Plukkes først i oktober.
Træet er middelkraftig med meget stive, ret korte grene. Det blomstrer midt i sæsonen med næsten helt hvide blomster. Træet kommer hurtigt i bæring og er i reglen ret frugtbart så en god udtynding af frugterne er nødvendig for at få en rimelig størrelse. Træet er ikke særlig sund.
James Grieve - sep
Æblesorten James Grieve er en ideel havesort, da træet er ret sundt, kun vokser svagt og i det hele taget er letdyrkeligt. Æblerne plukkes i september og kan holde sig indtil november. Ved plukningen skal det lægges i kassen så forsigtigt som æg, da skindet får brune pletter ved det mindste stød.
Træer er meget smukt lyserød i knop og næsten hvid i fuld blomst. Da den i reglen hvert år har mange blomster er det et fint prydtræ i blomstringstiden og er en egnet bestøversort til alle andre sorter.
Redfree -sep
det har en god spisekvalitet, smagen er mild og sød/syrligt. Æblerne modner i slut september med 2-3 ugers holdbarhed. Smuk rød farve
Træet er middelkraftigt, åbent med en lidt ranglet vækst og middel frugtbar. Det blomstrer middeltidlig.
Æble 'Retina' – sep-okt
Store, aflange æbler, der er røde med gul grundfarve og tynd skræl. Velsmagende, let syrligt og saftigt. Moden i september. Holdbar til okt ved kølig opbevaring. Middelkraftig opret vækst med hængende grene pga stort udbytte.
Rød Ananas – aug-sep
Rød Ananas er et fint haveæble, da træet vokser ret langsomt og æblerne har en meget fin spisekvalitet æblerne plukkes fra sidst i august til første halvdel af september og kan holde sig kort maks et par uger. Det er et lille, rundt, velformet æble, der kan være helt lysende rødt. Men det kan også være helt grønt. Æbler der sidder i skygge under blade får ingen farve. Derfor skal træet ved beskæring holdes godt åbent. Det er meget velsmagende, fint, saftigt og sødt sommeræble med en god aroma.
Det blomstrer så tidligt, at den ikke alle år kan bestøve sorter, der blomstrer sent.
Rød Aroma- sep
det er stort og meget velformet rundt. Æbler, der har fået sol, er meget smukt højrøde. Rød Aroma er middelfast, saftigt, syrlig-sød. Spisekvaliteten er helt i top. Æblerne er plukkemodne sidst i september og kan bevare den fine spisekvalitet i maks. et par måneder, hvis de lagres køligt. Det er en krydsning af de to danske sorter Ingrid Marie og Filippa.
Træet vokser ret kraftigt, det er opret og åbent. Træet er ret sund. Træet blomstrer middeltidligt og har en god frugtbarhed.
Rød Belle De Boskoop- sep-okt
Boskoop er et decideret holdbart madæbler, selv om også mange godt kan lide dets smag og konsistens som frisk. Hvis der er plads til et 8-10 meter højt æbletræ, har æblesorten Boskoop en meget høj skulpturel værdi med dets store blomster.
Kødet er ret grynet og tørt, men har en god syrlig-sød aroma. Æblerne plukkes i første halvdel af oktober og kan lagres til tidligt forår, men rynker let, hvis de ikke ligger meget fugtigt. Træet er kraftigtvoksende, bredkronet, sundt og hårdført. Det er frugtbart, blomstrer middeltidligt og kan ikke bestøve andre sorter
Æble 'Rød Gråsten' – sep-nov
Kantede røde eller stribede æbler med sød smag. Moden september-november. Kraftigvoksende opret vækst med hængende grene. God hårførhed
Æble ’Rød Ingrid Marie – sep-okt
Æblesorten Rød Ingrid Marie er et helt mørkerødt æble der plukkes i oktober, men har den fordel, at det kan plukkes over en lang periode, længere end de andre sorter, uden at falde af og blive overmoden. Ved kølig lagring kan det holde en god kvalitet til jul. Æblet rynker let, hvis det lagres for tørt. Det blomstrer meget sent og egner sig derfor ikke til at bestøve sorter, der blomstrer tidligt. Træet har en rimelig sundhed.
Skovfoged - aug
Æblet modner meget tidligt, allerede fra først i august, så det er et af årets første æbler. Og det er ret frugtbart, det skal spises direkte fra træet, har meget kort holdbarhed. Træet har en rimelig hårdførhed.
Generelt om æbler:
Redfree indeholder ikke så meget syre, også den nye sort Belida er meget sød
Madæbler Belle De Boskoop(er en rigtig vitaminbombe-c) - Holsteiner Cox - Filippa - (Topaz rigtig god gemmeæble, både spise og madæble - syrlig sød)
Æbler og pærer kræver fremmed bestøvning/krydsbestøvning - (Holsteiner - gråsten - Belle di boskoop kan ikke bestøve andre)
(Planteafstand 5- 8 meter)
Grundstammerne:
M9 - har en svag rod - gror langsom - og bør stå i læ - kræver opbinding
M26 - bliver lidt højere men ellers det samme som m9
M106 middelkraftig - den der bruges mest (ca 3- 3,5 m - men det er også afhængig af den sort der podes på.
Frøstammer er kraftig voksende, de bliver let det dobbelte af m106, de får et kraftigere rodnet, hvilket især er en fordel på de lette jorde.
Æbletræerne skal ikke have for meget gødning, de kan Gødes når de blomstre, pas på med kvælstoffet får de for meget så gider de ikke sætte blomster, man istedet meget tilvækst. og træet bliver mere modtagelig for sygdomme, men de vil gerne have cali - helt omsat halm.
børst mos af træerne - hold rent under træerne det mindsker overvintrings muligheder for spore og skadedyr
Brug æblerne Pres- kog - bag -sylt - tørre æbleringe - gem
Gemme æbler til vinter:
Pluk uden stød (frugt plukker- Kurv eller maveforklæde)
lig æblerne i et lag godt med luft omkring - Kølig og fugtig ( uden frost) - pak evt æblerne ind i papir, det holder godt på fugten - Tjek jævnlig for råd, det smitter hurtig. undgå mus sæt evt stålben under den nederste kasse, så musene ikke kan kravle op.
Pærer sorter – (Alle pærertræer skal bestøves af en anden sort, ellers får man ingen frugt.)
Pasning og pleje er stortset det samme som ved æblerne
Alexander Lucas - okt
Middelstor, kompakt, pæreformet og helt grøn, men kan få en rødlig solside. god holdbarhed (De ligner meget Clara Frijs,) plukkes sidst i okt. kan gemmes til januar. Middelvækst med lidt hængende grene. Kan ikke bestøve andre sorter.
Clapps Favorite - sep
Det er en meget flot, stor, glat pære med brunrøde striber og marmorering i solsiden. Den plukkes omkring 1. september og kan kun holde en god kvalitet i højst 14 dage. Den er tyndskrællet, saftig, sød og krydret med svag aroma. Den bliver meget hurtigt melet og rådner indefra.
Navnlig de første år har træet en kraftig, opret vækst, og det kan vare nogle år, inden det kommer i god bæring, men lidt ældre træer er frugtbare. Det blomstrer sent.
Clara Frijs - sep
det er en fantastisk lækker pære, saftig, sød og aromatisk. Ingen andre har så fin og tynd en skræl, der er helt grøn eller gullig ved modenhed. Kødet er fast og sprødt og ikke mere saftig, end at den kan spises som et æble, uden saften løber ned ad hagen. Den plukkes midt september og kan holde sig 3-4 uger, hvis den stilles koldt, men pæren bliver hurtigt overmoden i stuetemperatur
Træet er middelkraftigt, med en rundagtig krone. Det er i reglen meget frugtbart, men det kan nødvendigt at tynde frugterne godt ud for at få en ordentlig størrelse, men små pærer kan også være gode.
Pære 'Concorde' – sep -okt
Kraftigtvoksende, oprette træ, der tidligt kommer i god bæring og giver et stort udbytte. Blomstringen falder tidligt, men frugterne modner sent i sæsonen. Concorde har middelstore, pæreformede frugter, der minder meget om 'Conference' i vækst og frugtform, men med en noget mere glat frugtskal. Grøn, saftig og sød, god aroma. I slut sep. Spise og dessertpære
God bestøver
Conference - okt
Det er en rigtig lækker pære, der kan holde den gode spisekvalitet til februar, hvis den opbevares meget koldt. Desuden er træet meget stabilt med stor bæring hvert år. Den plukkes i første halvdel af oktober. Den er nissehueformet, meget aflang, middelstor, matgrøn med rustagtig skræl. Den er saftig og sød med en god aroma over en lang periode, kødet er gullighvidt.
Træet har de første år en ret kraftig opret vækst, der hurtigt tynges udad af en tidlig bæring. Senere er væksten middelkraftig med en regelmæssig bred krone. Det blomstrer tidligt til middeltidligt og kommer hurtigt i god, frugtbar bæring. Det er et ret sundt træ.
’Fondante de Charneu’ - sep-okt
Det er en god spisepære, tyndskrællet, sød, saftig og har en god aroma. Den plukkes i første halvdel af oktober og kan holde til lidt ind i december. træets vækst er meget smal og helt opret vækst. Træet sundhed er svingende.
Grev Moltke – sep-okt
En god, stor, fyldig form, nærmest oval med en brunrød solside, Skrællen er tyk og har ofte et rustagtigt lag. Meget saftig, sød og svagt aromatisk. Kødet er noget grynet Den er god til syltning, det siger man. Men den har i alle tilfælde Den plukkes sidst i september og kan køligt gemt holde sig det meste af oktober.
Træet er svagt til middelkraftig, bredt og rundkronet. Det blomstrer middeltidligt, men kan desværre ikke bestøve andre sorter. Det er normalt frugtbart hvert år. Det er stadig en god havesort.
Pierre Corneille – sep-okt
Det er en smuk, velformet, middelstor og glat pære. Den er gulligbrun med en rødlig solside. Pærerne er søde saftige, og har en meget fin konsistens med en let krydret aroma. Den er ret sent plukkemoden, omkring 1. oktober. De holder godt og kan lagres et godt stykke ind i november. Træerne er svagtvoksende, sunde, frugtbare og kommer hurtigt i god årlig bæring og blomstrer middeltidligt. Udtynding af frugten vil derfor tit være en god forbedring af frugten. Det er en ret god, havesort.
Skånske sukkerpærer - aug-sep
Pærerne er store med grøn grundfarve og brunlig solside.
Saftig med meget sød smag
Modner august til september og spises med det samme, kan ikke gemmes. Kraftigtvoksende, stort træ, med en rimelig sundhed
Blommesorter. (Flere blommesorter er selvbestøvende og kræver derfor ikke to træer for bestøvning. Eks. "Victoria" og "Opal Det er dog ikke alle der er selvbestøvende, nogle sorter kræver 2 forskellige for at kunne give frugt.)
Opal - aug
tidlig modning, store frugtbarhed og de velsmagende blommer. Den modner i første del af august. Den er rød-blå, rund og lille til middelstor, sød, saftig og meget velsmagende, når den er godt udviklet.
Træet vokser svagt til middel kraftigt med rundagtig krone. Det blomstrer tidligt og har i reglen mange blomster, der er selvbestøvende. Det kommer hurtigt i god bæring og er normalt meget frugtbar.
Victoria - sep
Den begynder modningen først i september. Da er den næsten helt lyserød. Den kan blive meget stor, hvis den udtyndes omhyggeligt kort tid efter frugtsætningen. Veludviklede blommer er meget saftige og gode spiseblommer, måske lidt mere vandede end de bedste blommer.
Træet har de første år meget lange, kraftige skud, men væksten aftager samtidig med bæringen og er på ældre træer ret svag. Det er måske den mest frugtbare af sorterne. Den begynder meget hurtigt at bære og er selvbestøvende. På lidt ældre træer sætter den ofte så meget frugt, at grene ofte knækker, hvis frugterne ikke tyndes ud, eller de frugttunge grene støttes.
Oullins Reine Claude – aug-sep
Store, saftige, runde, gulgrønne blommer. Den modner sidst i august først i sep.. Veludviklede frugter er meget saftige, søde og lækre.
Træet vokser meget kraftigt og bliver hurtigt stort. Det blomstrer middeltidligt eller sent. Træet har i forsøg været en af de mest frugtbare sorter og skulle være selvbestøvende men for at opnå en god bæring bør der plantes 2 forskellige sorter.
Althans Reine Claude -sep
Det er en lækker, saftig, sød og rødblå, næsten helt rund og er middelstor blomme, der modner i første del af september.
Træet har meget lodret og en meget kraftig vækst. Ældre træer er middel frugtbare. Den skal bestøves af anden sort for at være sikker i bæring.
Kirsebærsorter. (Flere kirsebærtræer er selvbestøvende, og kræver derfor ikke to træer for bestøvning. Feks. "Lapin og "Stella", hvis du kun vil have et træ i haven. Det er dog ikke alle der er selvbestøvende, nogle sorter kræver 2 forskellige for at kunne give frugt.)
Sød kirsebær
Lapins
Sortens mest værdifulde egenskaber er, at bærrene modner ret sent, midt i aug. og at træet er selvbestøvende, meget frugtbart og har en meget lav tilbøjelighed til at revne i regnvejr. Bærrene er mørkerøde, faste og ret store. Det er et sødkirsebær med en god, sød smag.
Sam
Sam er meget plantet i haver, da den også var blandt de første af den nye serie af storfrugtede sorter, der kom her til landet. Det er et meget, stort, flot glinsende mørkerødt, starten af aug.
Stella
Stella var den første selvbestøvende sort, hvorfor den nok for tiden er den mest plantede sort i haverne. Den modner i sidste halvdel af juli. Store, mørkerøde bær, der er meget lækre søde i smagen.
Træet vokser middelkraftigt og er meget frugtbart. Da det blomstrer middeltidligt kan det også bestøve alle andre sorter.
Syltekirsebær – surkirsebær
Frug¬terne anvendes især til saftfremstilling; saften bruges til fremstilling af kirse¬bærvin og -likør. Bærrene kan også henkoges. Træet bliver forholdsvis lavt og bredt, som giver et ret godt udbytte af de største moreller. Blom¬stringen falder sidst i maj, og sorten er derfor ikke særlig udsat for at få blom¬sterne ødelagt af en sen nattefrost.
'Kelleris 16'
'Kelleris 16' er en forholdsvis ny sort. Udbyttet er stort, Modning i slut juli -beg aug.og høsten begynder allerede efter 2-3 år. Frugterne har især vist sig velegnede til syltning.
Pyramideformet krone.
'Stevns¬bær'
'Stevns¬bær' er de ret små, sure kirsebær de er meget mørke og modner i sidste halvdel af august. Udbyttet er middel, Det er et meget sund træ. Bruges til kirsebærvin , syltning mm. saften er meget mørk og giver saft og kirsebærsauce en rigtig flot farve.
Storfrugtet Mirabel
mirabel forbindes normalt med de frøplanter, der anvendes i læhegn. Frøplanterne giver små, kedelige frugter, men sorter af storfrugtet mirabel bærer lækre, små blommeagtige bær, der er kan plukkes i haven, før de rigtige blommesorter begynder at modne. Samtidig er træet et pænt og robust lille træ, der trives de fleste steder og ikke stiller de store krav til pasning. Man får den bedste frugtsætning ved at plante 2 forskellige sorter.
Mirabel 'First’
Store gulgrønne og meget saftige. Modner først i august. God både til spisning og syltning. Moderat voksende med overhængende vækst. Rigtbærende, sund og hårdfør.
Mirabel-blomme ’Komet’
Kaldes også mirabelblomme. Fantastisk frisk intens sød syrlig frisk smag, farven er lysende rød. Frugtkødet er Fast gult . Skindet er Tynd glat og sprødt. Modner sidst august.
Stort udbytte allerede på unge træer.
Lille træ med Oprette stive overhængende grene. Blomstrer Middeltidlig. Er selvbestøvende. God sundhed.
Mirabel ’Magda Jensen’
Middelstore røde mirabeller der er saftige. Modner midt i juli. Kan spises og syltes. Rigtbærende sort der er sund og hårdfør. Kraftigtvoksende bred busk med stive grene
Andre frugter og bær:
Brombær med og uden torne
Brombær dyrkes i espalier og sætter kun frugt på grene fra sidste år, hvorfor grene, der har båret frugt, fjernes helt ved bunden straks efter høst. (lav side skilling) Nye skud der giver bær næste år. Plant brombær med 1 pr. 1-2 m.
Der findes efterhånden en hel del gode sorter der er tornfrie.
Hindbær - Gul og røde - tidlige og sene
plantes med 2-3 planter pr. m. De tidlige brombær sætter kun frugt på grene fra sidste år, hvorfor grene, der har båret frugt, fjernes helt ved bunden straks efter høst. De sene hindbær klippes helt ned hvert forår.
Hindbær tidlige: algonquin - middeltidlig: Glen Prosen - (skæres tilbage efter frugt)
Sene: Tulamen og Autum Bliss (skæres tilbage om foråret)
Taybær
Bliver en 1,5-2 m høj og ca. 1 m bred busk. Blomstrer i maj måned med små, hvide blomster. Store, purpurrøde bær, som modner i juli. Løvfældende slyngplante med grønne blade. Selvbestøvende
Trives i sol/halvskygge. Vokser i almindelig havejord. En kraftigtvoksende frugtbusk til haver
Actinidia arguta ’Issai’ – Stikkelsbærkiwi
Særpræget slyngplante, der kan blive op til 7 m høj. Hvide blomster med fin duft i juni-juli. Sætter små fine frugter med fin smag. Har sent løvfald.
Plantes på en lun plads i god jord.( gerne lidt sur jord) Beskæres om sommeren.
Solbær ribs og stikkelsbær
Solbær, ribs og stikkelsbær bliver fra 1-2 m. høje. De plantes med 1,5-2 m. mellem buskene. Planterne forynges ved at fjerne de ældste grene helt ved bunden samtidig med at du plukker bærrene eller umiddelbart efter høst. Ribs, solbær, og stikkelsbær er alle selvbestøvende.
Hvert år fjernes nedadliggene og krydsende grene. En egentlig beskæring begynder først efter ca. 3 år der fjernes et par af de gamle grene og det gøres løbende fremover.
Hyld
Hyld kan dyrkes overalt i solen, de storfrugtede sorter har meget store klaser og bær med en god kraftig smag. En del af hyldene har en høj prydværdi i deres bladfarver disse sorter giver dog ikke så højt et udbytte som de storfrugtede sorter.
Aronia – surbær – pryd og bærbusk
Har sorte frugter der indeholder meget c – vitamin
Smuk også som prydbusk, den får flotte høstfarver.
Blåbær
Storfrugtet blåbær eller amerikansk blåbær er en slægtning til vore hjemlige blåbær og mosebøller, men disse er svære at have med at gøre i haven, og udbyttet er meget lille. Heldigvis er storfrugtet blåbær meget nemmere at have med at gøre. Enkelte af sorterne er selvbestøvende Men det er bedst med en fremmedbestøvning (dvs. man skal have 2 forskellige sorter af blåbær for den bedste bestøvning)
Det rigtige plantested og plantetidspunkt
Blåbær er, modsat mange andre frugtbuske, en surbundsplante. Det betyder, at den skal plantes i en speciel rhododendronsphagnum. De fortrækker at stå lyst og ikke for vindudsat. Planteafstand ca. 1,5 meter.
Vanding og gødning
Specielt det første vækstsæson er det vigtigt at dine blåbær ikke tørre ud, de fortrækker en fugtighedsbevarende surbund med et godt dræn.
Efter den første vækstsæson kan du, med fordel gøde dine blåbær hvert forår, de bør gødes med organisk rhododendrongødning, som ikke svider rødderne, og som er med til at vedligeholde den rigtige surhedsgrad
Beskæring
kræver ingen decideret beskæring. Du kan dog udtynde i de gamle grene, når bærrene er høstet, for at få mere lys og luft ind i planten. - Ferne døde kviste ( ellers kan tydes 2 - 4 af de ældste grene)
Sorter af Storfrugtet blåbær
En god frugtsætning forudsætter fremmedbestøvning, plant derfor mindst 2 forskellige sorter.
Vaccinium Blue Crop- Storfrugtet Blåbær
En høj,ca 1,5- 2 m opretstående plante, åben med faste skud. Bærrene er lyseblå, store og ovale. God aroma og smag. Blue Crop har i mange år være den mest populære sort, og dette skyldes mange ting: Stort udbytte, god modstandsdygtig over for sygdomme, frost, tåler mere tørke end andre sorter. I normal år modne fra første halvdel af august.
Vaccinium Blue Jay - Storfrugtet Blåbær
Hvide blomster i maj, Bærrene modner sidste del af juli . Store bær med en god aroma.
140-160 cm høj. God vækst med stærke grene
Ikke selvbestøvende
Vaccinium Elliot - Storfrugtet Blåbær
ca 170 cm høj
Meget sent. Hen mod september, skyblå blåbær. grå-grønne blade og. Den sene blomstre forhindre forårsfrost på knopper og blomster. Bærrene kan være lidt syrlige hvis de plukkes, før de er fuldt modne.
Vaccinium corymbosum 'Chandler'. - Storfrugtet Blåbær
1-1,5 m. Opretvoksende høj busk. Hvidlige blomster i maj. Runde, blåsorte, meget store, syrlige og velsmagende bær Høst fra primo august til primo september Om efteråret farves bladene orange-skarlagenrøde... En blåbærsort med stort udbytte.
Vin
Vinranken er en slyngplante kan placeres mange steder, på mure i udestue eller drivhus. Vinplanten skal bare have noget at støtte sig til, f.eks. trælameller, ståltråd, en pergola eller en mur. Den skal desuden vokse i direkte sol for at blomstre og sætte frugt.
Planter man om foråret er det vigtigt at vande den første tid. Lav en hulning i jorden omkring planten, hvor der kan vandes. Man bør altid hyppe 10-20 cm jord op omkring stammen i november, så planten er beskyttet de første vintre mens den er lille. Jorden hyppes væk igen om foråret.
Grav plantehullet dobbelt så dybt som potten og sørg for at løsne jorden. Tilsæt evt. et par skovlfulde god plantejord. Herefter kan vinstokken plantes. Vinstokken plantes 5-10 cm dybere end den stod i potten, så rødderne er i en dybde hvor de er beskyttet mod barfrost og udtørring. Sæt en kraftig bambusstok/plantepind ved vinstokken med det samme, så den er markeret. Dermed har den også noget at klatre på den første sommer. Når planten kommer i vækst, bindes den til stokken, så ranken ikke beskadiges af vinden. Jorden holdes ren i en radius på 50 cm omkring planten. Alternativt kan man dække jorden med kompost eller lignende, så ukrudtet hæmmes.
Vinplanten kan bære frugt fra den første sommer, men man bør fjerne klaserne indtil planten er etableret (efter et par år).
Beskæring - Vinter
Vinstokkens permanente stamme kan efterhånden formes så den passer til det espalier den skal vokse på. Efter en sommers vækst er stammen fyldt med blyantstykke sideskud. Der findes to grundlæggende metoder til beskæring af disse sideskud. Ved kort sporebeskæring afkorter man alle sideskud over 1-3 knopper. Ved lang sporebeskæring afkorter man hvert andet sideskud over 1-3 knopper og hvert andet over 4-6 knopper. Baggrunden for valget mellem disse to systemer, er den enkelte sorts villighed til at bære frugt. Nogle sorter bærer frugt selvom sideskuddene skæres helt ind til stammen. Andre bærer kun tilfredsstillende på 4-8 knop fra stammen. Har man en vinstok der ikke bærer nok, kan man prøve at efterlade længere sideskud ved vinterbeskæringen. - Vin på friland beskæres ca marts af hensyn til frost. - 2 knopper - grene tynder end en blyant helt væk. sommer knibning - knib 2 blade efter en klase.
Beskæring - Sommer
Vinplanten kan ansætte langt flere klaser end den formår at modne. Det er solens lys på de grønne blade, der opbygger det sukker som skal gøre druerne søde, derfor må man sørge for at der er balance mellem blade og frugt. Der skal 4-6 blade til for at modne én klase. Efterlader man derfor én klase på hvert sommerskud, bør der altså være 4-6 blade efter klasen på hvert sommerskud. I mange gamle bøger står der at det er nok at efterlade to blade, men det resulterer ofte i at druerne ikke bliver søde. Man må desuden tynde en del af sommerskuddene væk helt ved basis. Så får de resterende klaser og blade lys og luft.
Vinsorter
SCHUYLER
Fin spisedrue med sød og muskatagtigt smag. Lille kerne
Kraftig vækst. Sund og hårdfør. Blå druer i store klaser
Modner aug. I væksthus og sep. På friland
Frodig plante-
HIMROD
Kerne løs spisedrue med fin muskatsmag. God spise kvalitet
Kraftig voksende. Middelstore gulgrønne druer i lange løse klaser
Modner i aug. I væksthuse og udestuer og sep. På varm sydmur.
VANESSA
Drivhus eller udestue.
God spisedrue, fast og sprød. Røde mellemstore næsten kerneløse druer
Modner sep. – okt.
Hassel og valnødder
Hasselnødder
Nøddebuske er ikke selvbestøvende, det er derfor nødvendigt, at du planter flere nøddesorter sammen. Trives i almindelig havejord i sol-halvskygge.
Nøddebuske skal:
•plantes med en afstand på 2-4 meter.
•udtyndes for at skabe lys og luft. Det gør du ved at klippe de ældste grene af nede ved jorden.
Storfrugtede Hassel sorter.
Coryllus 'Bolviller'. Hasselnød, storfrugtet.
2-4 m. høj busk. Meget store og noget kegleformede nødder. Modner i september-oktober.
Coryllus 'Halleske Kæmpe'. Hasselnød, storfrugtet.
2-4 m. høj busk. Meget store, tykskallede og kegleformede frugter. Moden oktober-december.
Coryllus 'Lamberts Filbert'. Hasselnød, storfrugtet.
2-4 m. høj busk. Meget store, tyndskallede, aflange frugter. Anvendes oktober-december. Meget rigtbærende.
Coryllus 'Zellernød'. Hasselnød, storfrugtet.
2-4 m. høj busk. Store, aflange, tyndskallede frugter. En af de mest frugtbare sorter. Anvendes fra september til december. En god frugtsætning
rhold jorden fri under Hasselnøddene for grønne planter, det mindsker angreb fra den røde snudebille
Valnødder –
Valgnød bliver 10-15 m højt over 30-40 år. Frugten 3-5 cm store grønne valnødder. Modner i oktober-november. Grønne blade med gulgrønt efterårsløv. Trives i sol/halvskygge. Valnød trives bedst i en velmuldet og ret fugtig jord; træerne bør ikke plantes på udsatte steder. De kræver god plads. En frøformeret valnød vil vær 10-15 år om at komme i bærring. man kan købe sorter der er poede på, de vil bære inden for 5 år.
I løbet af oktober er valnødderne modne og falder af træerne, gerne i forbindelse med kraftig blæst. Efter høsten er det afgørende at nødderne tørres hurtigt, da de ellers mugner. Tørringen sker bedst i et lunt og ventileret rum udbredt på aviser, eller i netsække. Det har været brugt
at skylle nødderne i en opløsning af Klorin eller Atamon, men ved hurtig nedtørring er dette som regel ikke nødvendigt. De friske nødder kan også knækkes og nedfryses.
Vinbær - sjove bær - de er mere syrlige om morgenen, efter sol er de om eftermiddagen mere søde
Rosen brombær minder en del om vin bær
Honningbær minder lidt om aflange blåbær, de skal ikke plantes i surbundsjord - de tyndes over 3 år som solbær -
Fugleskræmsler - dåser med små sten, det larmer - cd'er- blanke ting der blinker i lyset - skal ikke sættes for tidlig op så vænner fuglene sig til det . . . . (pynte fugleskræmslerne så de bliver et sjovt og pyntende indslag i haven - plant evt i lommen