Stauder og løg - Plantning - pleje og anlæg
Lang blomstring i staudebedet
Staudebedets blomstringstid
Der er ikke meget sjov ved et staudebed, der kun blomstrer én måned om året. Derfor gælder det om at vælge nogle stauder, som tilsammen blomstrer i en lang periode. Med lidt god planlægning, er det muligt at lave et staudebed, som blomstrer en meget stor del af året.
Et ekstra lille tip er at lægge masser af tidligt blomstrende løg og knolde i staudebedet, så du allerede fra den sene vinter kan nyde de første farver, der dukker op i staudebedet - lang tid før stauderne. F.eks. løg af Vintergækker, Krokus, Påskeliljer, Tulipaner.
En tilfældig fordeling af løgene vil give det mest naturlige udtryk og give en blomstring i hele bedet. Løgene graves ned i en dybde på cirka to gange løgets højde. (Vent med at lægge løgnene til du har plantet stauderne)
Eksempler på stauder kunne være:
Tidlige stauder (blomstrer april-maj):
Kæmpestenbræk, Vortemælk, Adonis, Løjtnantshjerte, kobjælde
Julerose, Kærmindesøster, Skovmærke, Blå anemone.
Sommerblomstrende stauder (juni-juli-august):
Staude salvie, Brudeslør, Skønhedsøje, Raketblomst, Purpursolhat,
Akeleje, Mælkeklokke(Campanula), Pæoner
Stauder til sensommer /efterår (august-september):
Sankthansurt, Asters, Høstanemoner (sætter rodskud)
Husk også de fantastiske prydgræsser. De giver lethed og struktur til bedet, også om vinteren.
Placering og plantning af stauder
Sol/skygge, jordtype
De forskellige stauder har forskellige krav til voksestedet og til jordtypen. Nogle vil helst gro i skygge, andre i solen, andre er knap så følsomme. F.eks. vil julerosen, tidlige anemoner, og de fleste hostaer, gerne stå i skyggen, mens pæoner, staudesalvie mfl. helst vil stå lyst.
Husk også at jordbunden har stor betydning for om planterne gror godt. Enten må man plante efter sin jordtype eller også må man have ekstra arbejde med at ændre på sin jord. Pæoner og roser elsker en god kraftig muldet ler jord, hvorimod en tung lerjord vil kvæle brudeslør og kobjælder og mange af stenbedsplanterne. De vil have det bedst i en lettere sandet jord.
Sådan anlægger du bedet:
Det tager tid, men det er vigtigt at få renset jorden godt for ukrudt inden man anlægger et nyt bed.
Gennemarbejd jorden grundigt. Brug en greb, og løsn jorden forsigtigt, så du kan trække rødder og udløbere op, uden at rodstænglerne knækker, for selv et lille bitte stykke rod fra et stykke ukrudt er nok til, at en ny plante kan starte op. Skulle du være fristet til at bruge en fræser i bedet, så lad være! Især hvis du har meget flerårig ukrudt som tidsler, senegræs m. m. så får du blot spredt det endnu mere. En god og ren jord betyder, at stauderne bedre vil kunne etablere sig og dermed hurtigere blive store og smukke.
Lad stauderne blive i potterne, og placer dem oven på jorden, så du ved præcis, hvor de skal stå, inden de plantes. Hav en spand vand stående, dyp rodklumpen så den bliver gennemvåd, inden du kommer den i jorden. Grav et hul, der er større end rodklumpen, så der er plads til at putte løs jord ned omkring den, for at få den bedste jordkontakt. Når alle stauderne er plantet, så hold øje med, at planterne ikke kommer til at mangle vand de første par vækstår. Derefter kan de bedre klare sig selv. Efterhånden som staudebedet gror til, så er der stauder som vil have godt af at blive delt og plantet om, mens andre helst vil stå i fred i mange år.
Løgvækster
Blomsterløg er i høj grad anvendelige til at skabe liv og farver i haven, fra tidligt forår til sent efterår. De er egnede i både små og store haver, i altankasser og i blomsterkummer.
De fleste løg- og knoldplanter trives bedst i en veldrænet jord. Hvis der er blivende vand, vil de rådne. Langt de fleste trives bedst i en jord, som er porøs. Ofte en kalkholdig jord tilsat lidt sand.
Det er vigtigt, at løgene sættes i den rette dybde og med den rigtige ende opad. Hvis jorden er en smule tung, skal løgene sættes i en dybde, som svarer til deres egen størrelse 2 gange. Hvis jorden er let, kan man sætte dem ca. 3 gange så dybt som løgenes størrelse. Men for alle løg, uanset størrelse, gælder det, at de altid skal dækkes med mindst ca. 4 cm jord, ellers vil de ofte arbejde sig op af jorden.
De fleste løg kræver ikke særlig meget pasning. Men vil man have løgene til at trives godt, er det en god ide at fjerne blomsterne efter afblomstring, så de ikke skal bruge energi på at sætte frø. Men endnu mere vigtigt er det, at man ikke fjerner bladene efter afblomstringen. Lad planterne beholde bladene, så længe de er grønne. På den måde kan de samle energi og kræfter til næste forårs blomsterflor.
Jeg holder selv rigtig meget af forårsløgene. På den årstid trænger man til farverne. Jeg er vild med Allium, de smukke næsten svævende kugler, som giver en magisk lethed til et bed.
PLANTNING OG PLEJE AF STAUDER OG PRYDLØG
Få mange blomster i haven.