HAVENS FRUGT OG BÆR
Plukke - koge - sylte
Brug frugt og bær
Øv hvor er det træls når frugten bare ligger og rådner, man vil jo egentlig gerne have syltet og alt det der, men man får det ikke gjort. Slå dig sammen med nabokonen, din mor, eller en veninde, så står man ikke helt alene med bjerget af frugt og grønt fra haven.
Gem lidt af sommeren til vinteren
Æbler og pærer:
Gem den friske frugt
Hvis det skal lykkes at opbevare frugten længst mulig tid, skal frugten plukkes direkte fra træet, inden den er helt moden. Der er store forskelle i den naturlige lagringstid for de enkelte sorter, men også sommerens klima har betydning, Generelt øger antallet af soltimer holdbarheden, hvilket blandt andet er medvirkende til, at sydligere sorter generelt er mere holdbare, end frugter produceret herhjemme. (og evt. lidt forskellige bearbejdninger af frugten?) Frisk frugt fra egen have smager bedst og man ved hvad der er gjort ved dem.
Plukketidspunkt
Æbler og pære skal plukkes, når frugten slipper let, idet de drejes og løftes med hånden. Så enkelt er det, du skal ikke kigge på kernerne. Er kernerne først helt brune, er tidspunktet for langtidsopbevaring ovre.
Opbevaring
Når frugten er plukket, skal den opbevares køligt og fugtigt et sted med godt luftskifte. Et godt sted i det sene efterår er udendørs på en overdækket terrasse. Frugten lægges i ét lag i flade kasser, der stables oven på hinanden. Det er vigtigt, at der er tilstrækkeligt med ventilationshuller i og mellem kasserne, ligesom den nederste kasse bør hæves lidt over jorden. Herved opnås dels bedre luftskifte omkring den enkelte frugt, så svampesporer og ethylen der fremkommer naturligt i æblet under modningen kan blæse væk. Læg frugten med stilken opefter, så frugten opnår samme stilling som på træet.
Hvis efteråret er lunt og tørt, bør fliserne under kasserne spules jævnligt med vand, for at holde en god luftfugtighed omkring frugten så vandtabet reduceres, ellers rynker æblerne hurtigt. Kasserne kan med fordel overdækkes let med en presenning, igen af hensyn til fugtigheden. Der skal dog stadig være mulighed for god ventilation.
Hold øje med kasserne
Kasserne skal efterses jævnligt, alle syge og rådne frugter fjernes, så smitte ikke spredes til resten af lageret. Selv om der er forskelle fra sort til sort, gør et par graders nattefrost som regel intet, læg evt. en gammel dyne over. Pærer tåler lidt lavere temperaturer end æbler. Når vinteren sætter ind med jævn frost flyttes frugterne til en ventileret kælder eller lignende frostfrit sted med lav temperatur.
Undgå mus i æblerne
Har der først været mus i kasserne, er æblerne og pærerne ikke meget værd. Mus kan ikke kravle på hovedet, så stil fx et betonrør på højkant, læg en plade hen over og stil kassen med frugt på den. Så kan musene ikke komme til frugten.
Brug frugten
Ud over at gemme frisk frugt. så kan der også presses juice af især æblerne, her kan der endda godt bruges noget af nedfaldsfrugten, blot pletterne skæres fra. Har man mod på det, kan man fortsætte med cider. Vi lægger den renpressede juice i fryseren i små portioner. Skal den hældes på flasker skal den varmebehandles inden.
Vi koger desuden meget mos til fryseren til senere brug i æblekage og bagværk.
Tørrede æbleringe er et sikkert hit herhjemme de bliver spust som slik.
Men ellers må jeg sige at vi går total amok med frugten når vi lige kan plukke den fra træet. Hvis der er æbler det rynker omkring jul, så bruges de til bagte æbler eller tærter.
Pærer i sukkerlage smager skønt med en klat flødeskum.
Forskelligt frugt og bær.
For alt frugt og bær gælder det; spis løs mens de kan plukkes helt friske. Eller gå smoothie amok til ingen penge.
Generelt fryser vi meget frugt rå ned bla. til smoothies og til at lave frisk kompot til pandekager - vafler eller lagkager. En lagkage bliver meget frisk og sommerlig hvis der bruges frisk kompot i stedet for alm. syltetøj.
Nogle af de pæneste bær bliver frosset ned til pynt. Bærrene bliver lagt ud i fryseren på en bakke så de fryser "løst", når de er frosset puttes de i pose, så har man flotte og hele bær til pynt på kager og deserter
Smoothie: Jucie og valg fri frugt blendes til sæt isterninger og blend igen, eller tilsæt lidt yougurt for at gøre drikken cremet.
Milkshake: mælk og en halv banan blendes valgfri frugt tilsættes og blendes med tilsæt evt lidt yougurt. En mere luksus udgave kan bananen erstattes af valilieis.
Synes man at frugten er for syrlig kan man søde med honning og valiliesukker.
Stenfrugt - Blommer og Kirsebær
Drengene hænger nærmest i blommetræerne når blommerne begynder at modne. Blommer kan henkoges i sukker eller spiritus og bruges i desserter, kager, blommemarmelade og saft.
Jeg går helt grassat når kirsebærrene modner. Jeg er helt tosset med dem, og smagen kan gemmes godt til senere brug hvis du laver kirsebærsirup. Ellers er de rigtig flotte som læsfrosne isterninger og til grød.
Ribs og solbær
Når de første ribs kommer er det skønt at gå og nippe lidt, og evt. plukke til en gang trilleribs. Men når de fleste er ved at modne bliver de plukket og kogt til saft, blandet med solbær. Vi bruger ikke så meget sukker i saften og det nedsætter holdbarheden markant, derfor fyldes saften i bokse og fryses.
Solbær marmelade er også godt men ellers er deres funktion mest til saft.
Hindbær og brombær
Jeg har et par tidlige buske til at nippe af, ellers bruger jeg mest efterårshindbærrene. Vi laver lidt syltetøj, men det er ikke Renés favorit, han hader de knasende kerner, men så prøvede vi at lave saft. Det når næsten ikke at komme i fryseren inden det er drukket. Friske hindbær er flotte som kagepynt, især når man har flere farver af hindbær. Brombærrene bliver mest brugt til at spise direkte fra planten og lidt til syltetøj. Rører du bærrene med græsk yoghurt og evt. lidt honning, så har man et godt mellemmåltid eller lidt sødt til morgenbordet søndag.
Blåbær og Surbær
Blåbærrene bliver hovedsageligt frosset ned friske, men der bliver også brugt noget til marmelade. - Fremhæv smagen i blåbær med citron, de indeholder ikke selv syre.
En blåbærtærte er heller ikke dårligt at få lagt i fryseren. Ellers er det meget min mor der kan findes omkring blåbærbuskene når der er sæson. Aronia - surbær bruges hovedsageligt som saft, gerne blandet med saft fra æble, jordbær eller hindbær. Vi er ikke så pjattede med eftersmagen når den står alene, ej heller i syltetøj. Men opblandet er den god, og sund er den jo også.
Hasselnødder
De nødder vi har størst held med er plukke direkte fra buskene og lagt i fryseren med det samme, vi bruger mange nødder i bagværk og kager.( kan også bruges i pesto) men jeg ved at andre har god held med at tørre dem.
Jordbærrene
Vi har efterhånden fået en ret så lang sæson, pga. valget af forskellige sorter. Vi spiser løs og holder meget af en alm. skål jordbær med mælk, eller friskmoset i koldskålen. Ellers fryses de ned og tages op til frisk kompot eller en ny omgang syltetøj. mm. Er vi ved at drukne eller er der mange med hård bund (kommer tit pga. kulde under blomstringen ) så koges saft - der smager skønt sammen med surbær.
Jeg bryder mig ikke selv om snaps, men jeg synes det er sjovt at lave, og jeg har en mand der gerne prøvesmager. Her kan mange af havens frugter og bær også bruges.
Andre ideer
Likør af forskellige bær fra haven feks. Brombærlikør
marmelade - en god kombination er Surbær/jordbær mamelade
Hasselnødde nutella ( knust hasselnødder-olie-kakko-cocussmør-sukker)
Hindbærvodka(fyld en flaske halvt med hindbær fyld op med vodka - stil i køleskab i 2 uger)
Hindbær cool shorts - knust is og frosssen hindbær - fyld op med hindbærvodka
Tørrede jordbær - tørres i oven 50 grader - luft ud - det samme gælder for gojabær (4-6 timer) - æbleringe 50 grader til de er helt tøre- giv ekstra smag ved at krydder dem inden de tørres med feks. vanilje , kanel eller lidt ingefær.
Hindbærte - 1 lit kogt vand - 12 hindbær (kan til sættes en skive ingefær) lad det trække et par minutter - kan også nydes kold med isterninger på en varm dag.
Stikkelsbær er god som knas i salater
Rød sodavand af danskvand og hjemmelavet jordbærsaft.