Sommerhus grunden

OverskriftDer arbejdes mere på siden til efteråret - (et emne der ikke er skrevet ret meget om, så der skal undersøges mere og arbejdes lidt på det.)


Planter til sommerhusgrundNår man skal tilplante en natur grund, er det en fordel at gå en tur i området, både for at se hvad der gror naturligt, så man får sin sommerhushave til at se harmonisk ud med den øvrige beplantning. Men det er også en god ide at se lidt på hvad de lokale og nabogrundene har plantet og har haft held med. Og hvis der ikk er ret meget beplantning rundt om, så har det nok sine grunde,  så er vækstmulihederne ikke ret store.


Vind og salt er hård ved mange planter, og vis jordbunden også er meget dårlig så bliver det en stor kamp. Vind og salt kan man ikke gøre så meget ved, man kan evt mens planterne er små, bremse vinden en del med et hegn eller vindnet. Jorden kan man forsøge at forbedre med at tilføre jorden humus, så rødderne får en bedre start og at jorden kan holde bedre på vandet.


Hække


Hvis der ønskes en klippet hæk, kan evt. hvidtjørn eller nauer  bruges.


Men det vil se mere naturligt ud, at plante varieret, og det har også den fordel at hvis der er nogle af planterne der ikke gror så godt, kan nogle af de andre planter evt. tage over eller man kan efterplante med noget af det som gror godt på stedet.

Og vil man have siddepladsen "pakket" ind kan et hegn være at fortrække.


Løvbuske:


Amelanchier spicata –

Bærmispel. Tæt, opretvoksende busk. 3-4 m. høj. Hvide blomster i april. Blåduggede bær i juli. Trives i sol og skygge. Velegnet til sandet jordbund. – (tåler også både en del vind og salt)


Aronia melanocarpa 'Aron'

Surbær. 1,5 m. høj busk. Hvide blomsterskærme i maj. Sorte spiselige bær. Gul-røde høstfarver. Trives i sol og skygge. Meget hårdfør. Tåler både vind og saltluft, men vil gerne have en ret god jord.Malus sargentii

Sargentæble. Bred, tætgrenet plante. Ca. 3 m høj og bred. Blomstrer i maj med hvide blomster. Røde frugter i september. Placering i sol i alm. havejord vil heller ikke kunne klare sig i en alt for sandet jord . - Salgshøjde: 50-80 cm. - Pottestr. 3.5 liter

(tåler meget vind, kan beskæres)Sambucus nigra 'Samyl'.

Hyld. 4-6 m. høj busk eller lille træ. Hvide, duftende blomsterskærme i juni. Grønne blade. Sorte hyldebær i oktober, rigtbærende, saft af god kvalitet.. Trives i almindelig havejord i sol-let skygge.


Der var lidt delte meninger hos producenterne om den rødblade sort kunne gro derude, men hvis  man ønsker at forsøge, bør det være sorten Black Beauty.Ribes sanguineum 'Koja' Dafo –

Blodribs. 1-2 m. høj busk. Mørkerøde blomster i maj-juni. Trives bedst i sol-halvskygge. Kan vokse i alle jordtyper( ikke rent sand). Hårdfør.

(En kombination af meget vind og salt vil skade bladene og hæmme væksten. Hvis det er en man ønsker skal den placeres i læ, bag andre planter.)


Roser:


Sorter af klitroser:


R. Single

- farve: purpurrød - blomstring: maj - juni - 150-200 cm. - stærkt duftende - hårdfør, skyggetålende, fordringsløs og let dyrkelig - buskrose med kraftig vækst og mellemstore enkle blomster - mange små sorte hygen - synonym: 'single red' - velegnet solitært, i grupper og som hæk


R. Stanwell Perpetual

- farve:sartrosa, senere hvide - blomstring: remonterende - 150-180 cm. - stærkt duftende - hårdfør, sund, skyggetålende, fordringsløs og let dyrkelig - buskrose med mellemstore tætfyldte blomster –Sorter af hybenroser:


Hansa busk- og parkrose –

farve: karminrød til purpurrød - blomstring: juni - oktober - 125-150 cm. - stærkt duftende - mellemstore, fyldte blomster - mørkegrønt, glinsende løv - meget tornet, stiv, opret vækst - velegnet solitært, i grupper og som hæk


R. Blanc Double de

farve: hvid/cremehvid - blomstring: juni - november - 150 - 200 cm. - stærkt duftende - meget hårdfør - buskrose med kraftig vækst - silkeagtige blomster - let dyrkelig


De vilde roser er de mest hårdføre, men de sætter jo en hel del rodskud. og det er helt ikke noget jeg vil anbefale, menge steder er den løbet helt løbsk.


Fyr:


Af de lavere typer af fyr kan nævnes Bjerg fyr og fransk fyr, de kan holdes tætte og holdes lidt i væksten ved at knibe de nye skud, ned til ca, halv længde.


Pinus mugo –

Bjergfyr. 1-4 m. høj. Meget varierende vækstformer. Stor busk eller lille træ. Grønne nåle. 2-5 cm. lange kogler. Trives bedst i sol i en almindelig havejord.


Pinus uncinata (rostrata) –

Fransk bjergfyr el. enstammet bjergfyr. 2-4 m. højt træ. Grønne nåle. 2-5 cm. lange kogler. Trives bedst i sol i en almindelig havejord


Mange krydderurter kan klare sig godt i det sandede jord.

SOMMERHUS GRUNDEN

Sommerhus

   

      Gartnerhaven.dk