Staude og temahaver

2) Staudehaven og temahaverne

 

Jeg er totalt plante tosset, og i denne del af haven er der rigtig mange planter. For at det ikke skal blive noget rod, har haven fået en meget stram opdeling



Staudehaven: Hækkene  er plantet i 2007 og stauder m.m. i 2009 og fremefter.

Selve staude afdelingen er delt op i farver. Rosa, hvid, og så farveskalaen rundt med rød, orange, gul, grøn, blå og violet. Der er blomster fra tidlig forår(især juleroserne) til sen efterår (Asters, solhattene og oktober stormhatte). Jeg er vild med solhattene og har efterhånden en del forskellige, dog kan de våde vintre godt få nogle af dem til at rådne, så der er ikke så mange forskellige som der har været.

Staudehaven ændre sig meget farvemæssigt fra uge til uge. Som centrum for staudebedene er der plantet en rund hæk af taks, som omkranser en rund plæne og i centrum er der plantet en Himalaya Birk. Når hækken og træet engang er blevet stort nok, er ønsket en rund bænk omkring træet. Jeg ved ikke hvad det er , men der sker et eller andet, når man står midt i en cirkel!

Når der bliver råd er det meningen, at der skal sættes en kant omkring alle bedene og lægges stenmel på stierne. Det vil stramme formen betydeligt op og gøre det nemmere at holde rent for ukrudt.

Jeg har ikke tal på, hvor mange forskellige stauder jeg har plantet, men der er mange forskellige arter og sorter.

Jeg elsker at lave buketter fra haven. Det er nemt at plukke buketter i afstemte farver, men også i kontrast farver. Ud over stauderne er der også plantet lidt buske og træer som giver struktur og højde til afdelingen.



For at få et helt firkantet stykke til stauderne, blev der lidt jord i overskud for enden af haven. For at få flere forskellige haver, valgte jeg at rykke Staudehaven, så der blev plads til yderligere 3 små haver i hver side . Planterne i de 6 små haver, er sammensat ud fra hver sit tema.



Temahaverne: I den ene ende af Staudehaven er der lavet en stenbedshave der er tilplantet med dværg planter og stenbedsplanter. En troldehave, hvor der er buske og træer med kroget vækst. Her er der i bunden plantet et bed med bregner og et med hostaer. En skyggehave, hvor der dog ikke er så meget skygge endnu, men det kommer når træerne vokser op. I bunden er der plantet  kermindesøster, lungeurt og hostaer mfl.

Der er tidlige løg, knoldvækster og anemoner i disse bede. 

I den anden ende af Staudehaven er der en hængende have med træer og buske som er overhængende. I bunden er der en lille samling af storkenæb. Græshaven taler for sig selv. Om foråret er der dog ikke meget ved græsserne, men så er der masser af løg, især Allium. Når græsserne er på sit højeste, så er man pludselig blevet den lille når man går igennem græshaven. Den sidste havetype er blevet den romantiske have. Her er lidt forskellige og specielle buske og træer, med bunddække af løvefod og hostaer. Der er plantet lidt slyngplanter i jernlysthuset.




STAUDE OG TEMAHAVER

Have 2 - Farveleg og masser af planter

   

      Gartnerhaven.dk