Oasen

OASEN

Have 7 - Familiens fristed

7) Oasen


Læbæltet mod vest var noget af det første vi plantede herude. Det  er fra nov. 2005 og består af 5 rækker blandet træer og buske. Mange af træerne er råvildtet gået meget hårdt til, men nu begynder de at komme sig. I hjørnet mod sydvest er der lavet en lille skov med lidt spændende træer og en lille samling af valnødder. Stien gennem skoven  er markeret med en hæk af fjeldribs

I denne del af haven er der tit mere læ end omkring husene. Der er mange forskellige elementer samlet i denne del af haven. der er hygge og skygge i skoven  Man kan slappe af ved søen og køle fødderne på en varm dag. Alt i alt en god oase med mulighed for at være privat og få ro.


Vi har 2 stykker jord herovre mod vest, som vi bruger på skift til kartofler. Her er der mindre indhold af ler i jorden end der er øst på, så her rådner kartoflerne ikke.


Søen, boldbanen -  ( nu ny have) og hækkene er fra 2009- 10.  - Obs i 2016 smed vi de rådne fodboldmål væk, og drengene meddelte at de cyklede til byen for at spille, så i 2016 tegnede jeg en ny have, med tiden når der bliver tid og råd er ønsket om et havehus stort, men det må vente lidt endnu. haven plantes til i 2017

Fiskesøen var engang drengenes badesø, men de har sat lidt fisk ud i den, og bruger den ikke længere, så den har ændret lidt karakter.

Rosensamling. Denne samling er i løbet af de sidste vintre blevet noget reduceret. Mange roser er skiftet ud i 2013 og der er færre bede. I halvbuerne er der plantet roser som ikke bliver så voldsomme. I det store rektangulære bed er der  plantet store buskroser. Nu må vi se om de kommer sig ordentligt ellers må der efterplantes i de næste par år.


Når det blæser fra øst er der god læ heromme, især i syrenlysthuset, og der er en dejlig udsigt.

Her har jeg et lille forsøg med hæktyper. Jeg har plantet "hække" af forskellige buske som man normalt ikke bruger som hæk. Det er for at kunne se, om de egner sig som mulig hæk, om de kan tåle vinden, om de er nemme at ha´ med at gøre og om de kan vokse sig  tætte.

Sitkahækken er valgt fordi den også giver god læ om vinteren ind mod Rhododendrondalen. Den står rank og kan holdes slank og skarp i formen. Ind imellem, især i milde vintre, kommer sitkalusene forbi, og så står hækken rød om vinteren og nøgen om foråret, men den plejer dog at skyde pænt igen


Humlebedet er fra 2015. Humleplanterne har før været plantet ved hønsegården, men de nøjes jo ikke med at klatre i hegnet,- de dækkede hele huset og taget både ude og inde. Derfor har jeg valgt, at de skal stå frit i et bed for sig selv. Der er 5 forskellige sorter og sidste år var der mange rakler på, men det kan svinge.

Der er blevet plads til et lille sommerfuglebed. Jeg har tidligere haft en ret stor samling af sommerfuglebuske, men jorden herude er for våd om vinteren. Jeg har dog fået reddet et par stykker, som står i læ bag syrenlysthuset, i en mere sandet jord.

Jeg har et ønske om at der, på sigt, minimum skal være en siddeplads i hvert have afsnit.
 


   

      Gartnerhaven.dk