Årbog 2011-2016

ÅRBOGEN

Havens udvikling

2011

Vi fik dyrehegnet sat op, og jeg fik hentet og plantet de sidste  af mine planter, hos min mor .

I det sidste stykke jord mod nordvest skulle der dog plantes lidt mere og der skulle laves en bålplads.

Jeg manglede også stadig at få skiftet en del af de planter ud som dyrene og de sidste 2 vintre havde været for hårde ved. Men ellers skulle haven have ro til at vokse til nu. Det var og er ikke sådan, at jeg ikke kan tåle synet af vildt. Rådyrene er smukke, - ude på marken! Men de havde efterhånden skadet og ødelagt rigtig meget i haven, Det samme havde de 2 sidste lange vintre, hvor mange planter havde taget skade, både af selve vinteren men også af den efterfølgende senfrost og tørke. Så foråret dette år, havde været et trist syn i haven. Især mange af roserne, rhododendron og  lyngbedet havde taget meget skade. Planterne fyldte slet ikke bedet ud som de plejede, og mange var helt døde.  Så Dette år blev det et kæmpe Sant Hansbål af  alle de døde planter og alt hækafklip

 

Og så var der stadig byggerodet… Det tog nok lige lidt tid endnu, men det gik fremad, og en skønne dag så er vi forhåbentlig færdige… .


Så var det slut med at arbejde på Lundhede. Planteskolen var lukket og kun nethandlen kører videre. En af Danmarks mest unikke planteskoler var lukket, - det var bare så trist...
2012

Neeej - nu var vi lige blevet færdig med stuerne og vi havde fået tapet på og fået lagt gulvet. Vi blev nødt til at skifte gulvet, for det var så ormædt, at det ikke kunne slibes,  Inden vi fandt ud af det, havde vi kravlet og isoleret op under gulvet fra krybekælderen. Ydermere døjede vi stadig  med fugt i huset, - to skridt frem og et tilbage! Vi fik en murer til at behandle  soklen, så der ikke kunne suges vand op nedefra, og det virkede. Nu skulle  vi bare igen til at fjerne tapet, - tapetsere og male igen,- puha....


Men nu tog planterne for alvor fat. Hækkene er ved at komme godt op i højden. På trods af endnu en lidt irriterende vinter, der endnu engang ramte roserne og de stedsegrønne hårdt, så var det dejligt at hækkene og træerne langt om længe var blevet højere end mig. Der var også kommet masser af farver i haven, så nu var  der noget at glæde sig over i haven, stort set året rundt.

Der er blevet  efterplantet  i stor stil, og  jeg håbede at det måtte blive sidste gang.  Jeg måtte erkende at min runde taxhæk skulle plantes om, og blev enig med mig selv om at lykkes det ikke denne gang, må det fremover blive en rund ligusterhæk, der skal danne centrum for Staudehaven.


Det store lyngbed måtte lade livet, da det havde taget meget skade og jeg kæmpede efterhånden meget med græsukrudt i bedet. Den store cirkel ,som før var et lyngbed, blev således fyldt op med jord og tilsået med græs. Vinteren kom ret tidligt, men havde dog ikke været så hård ved alle planterne som sidste år, fordi de havde været beskyttet under sneen.


Vi havde fået bygget et stort brændeskur med en dyb kælder til opbevaring af planter om vinteren. Nu skulle vi have planeret omkring skuret og have lagt fliser. Fliserne var  nogle vi havde taget op og fået gratis et par steder.


Jeg havde fået plantet træer og buske og lidt nåletræer i det nye stykke mod nordvest.

Vi nåede lige inden vinteren satte ind, at få sat buehuset op, hvor jeg skal til at lave planter.
2013

Endnu en lidt hård og lang vinter. I år skulle vi være klar til konfirmation, efterkonfirmation og 40 års fødselsdag.


Sidste efterår begyndte jeg på et japansk lignende bed, det  blevet  lavet færdig i år. Jeg købte det gamle pagodetårn i granit fra Lundhede planteskole, så har jeg et varigt minde derfra. Desuden havde jeg en japansk lygte, jeg aldrig havde fået sat op, fordi den ikke passede ind nogle steder, men det hele er kommet til at passe ind i et japansk bed i nordvest haven. I modsatte hjørne har jeg fået lavet en buet pergola og duftende rosenbed.


Vi har fået sat en låge i ved indkørsel . Råvildtet fandt ud af de bare kunne følge hegnet rundt og så gå ind af indkørslen. Den første gang kunne de ikke finde ud igen, så der sprang de hegnet i modsatte side. Men så fandt de ud af at gå ind og ud af indkørslen.


Planen var i år at vi skulle holde min fødselsdag men fødselsdagen nåede vi ikke, den må vente til næste år... eller hvornår der lige bliver tid.


Jeg sagde ja til ”åben have” i 2014, men blev bange for at jeg ikke kunne nå at få noget som helst færdigt i haven. Igen havde jeg haft et job med mange timer og hvor jeg også havde tilbragt mange timer på landevejen. Jeg havde ikke nået ret meget af det der var planlagt. Jeg havde fået sat lidt natursten i indkørslen, men var ikke færdig. Jeg havde også en plan om at få kørt pyntegrus på indkørslen.

Folk må jo tage det med, at der er byggerod og at det ikke er et færdig projekt de skal se. De må evt. komme igen om et par år og se hvad der er sket.
2014

Store dele af haven havde dette år stået under vand, så jeg var spændt på at se hvad der var druknet/rådnet.


Jeg ville gerne have ryddet noget mere op omkring husene, da jeg var ved at få pip af alle de dynger og paller der lå rundt omkring. Men det er svært, så længe man stadig bygger om renovere.


Vi skulle så småt i gang med at lave en ny urtehave, da træet i højbedene efterhånden var så råddent, at jorden skred ud.  Der skulle sættes kantsten  i beton og så skulle fliserne lægges om. Teglstene var frostsprunget og mynteplanterne havde efterhånden overtaget en del af de andre planter, så det nemmeste var, at lægge det helt om. Så alt det halvrådne træ og al afklip gav et rigtigt stort sankthansbål.


I år skulle Stuehuset repareres udvendigt og males. Det var 5 år siden det var gjort sidst, og det var også ved at få lidt "rynker" igen.


Det blev rigtig mange af mine solhatte der tog skade af den våde vinter. Jeg har været ved at dele dem, der var store nok og som har overlevet.  Dem har jeg lavet et lille rundt bed til omme ved  Rosenpergolaen, her er jorden knap så tung og våd.


Det var en fantastisk åben have... Der var så mange mennesker, at jeg ikke nåede at hilse på dem alle sammen. Holstebro Have Kreds, som stod bag arrangementet, mente at der havde været over 500 besøgende. Jeg havde været noget presset med tiden, men heldigvis var familie og venner trådt til med hakkejernet, og på trods af at det stadig var en byggeplads og at haven ikke var  færdig, fik vi pyntet en del på det. og vi nåede at få kørt grus på i indkørslen.....


I slutningen af året gik det helt galt for mig.

Sidst på sommeren skiftede jeg endnu engang job. 5 gang på 2 år. Siden Lundhede Planteskole lukkede (der var jeg i 9 år) har jeg haft forskellige vikar jobs som gartner.

Nogle ville nok bare lette på brynet og tænke ” og hvad så”. Jeg er bare en af dem som ikke er særlig god til at rykke alt op med rode og starte et nyt sted.  Jeg er lang tid om at falde til og jeg er skrækslagen for ikke at gøre tingene godt nok, eller hurtig nok. Når jeg så er faldet til, så plejer det at køre. Men jeg måtte helt ned og bide i græsset,  - jeg røg simpelthen sådan ned med stress. Det havde jeg ikke troet nogensinde skulle ramme mig ... Så slutningen af 2014 har været et hårdt år for mig men også for familien. Jeg håber at komme til at se på 2015 med friskere øjne og at jeg, efter vinteren kan finde et job, hvor jeg kan komme til at passe så godt ind, at jeg kan blive der i mange år...
2015

Endnu en ret våd vinter især indtil jul, så slog det lidt over i  at svinge mellem regn og lidt koldt drys.. Sidste år druknede/rådnede mange planter væk, - så man kan komme helt i tvivl om, hvad der er værst,- en hård eller en våd vinter. Og sommeren har kun været der i korte glemt, men der har Inger tørke skader været, græsset har været pænt grønt.


Igen i år skullel vi  have konfirmation og efterkonfirmation. Denne gang en hel måned senere end, den første, så vi satsende på at feste i teltet i stedet for, at vi skulle tømt stuerne igen. Vi orkede næsten ikke, at skulle til at pakke i kasser og flytte møbler igen. Min 40 årsfødselsdag manglede stadig, så enten er jeg evig ung, eller også må det vente til jeg engang om mange år bliver 50......


I år måtte vi til at pille de nye dørpaneler ned, da de tørrede så meget at  der kom sprækker og det måtte laves om igen. Jeg vil glæde mig til den dag vi kan smide den sidste flyttekasse helt ud og sige, nu er vi bare helt færdige!


Jeg blev spurgt om jeg ville være med til at holde Åben Have for turister. Jeg sagde ja. Sammen i familien, blev vi enige om at åbne haven 2 weekender om måneden.(ulige uger) Fra maj til og med september. Bliver det godt og sjovt, så kan det være det skal forsætte. Bliver det træls, -  så har vi prøvet det!  Jeg glæder mig til forhåbentlig at skulle møde mange andre plantetosser. For er der noget man får helt knald i pæren af/ bliver i godt humør af, så er det da blomster.Mens det var vinter og vådt har vi været i gang med en hjemmeside, Her kan man finde oplysninger og læse lidt om haven. Men jeg måtte også indse at jeg bare ikke god til at sidde stille foran en computer ret lang tid af gangen, jeg vil hellere være ude. Haven havde en hel del hænge partier fra sidste år, da det hele gik i stå, ......og det blev en stor omgang at komme gennem haven fordi den groede sådan til for mig sidste år. Så hjemmesiden har kun fået lette ansigtsløft  sommeren igennemn og jeg måtte konstatere,at det er og  bliver et projekt der fungere bedst om vinteren.

Vi fik havebesøg af en  bus, Stakkel chaffør, Vi er så langt ude på landet at vejene er smalle og der er ikke gode muligheder for at vende,  men manden tog det i stiv arm og fik kastet bussen rundt. Det var en spændende dag, det var lige så jeg dirrede.  Bussens passagere blev delt i 2 hold det ene hold drak kaffe, mens det andet fik en hurtig rundvisning, også skiftede de. På det sidste hold var en sød ældre mand der kommenterede efter runvisningern at det var godt at han ikke skullle løbe så stærkt hver dag , undskyld men bussen skulle jo vidre til at andet sted bagefter og det gælder om at kommer ret hurtig rund,t ellers kommer folk til at stå og kigge og skal måske lige kigge nærmere på noget på den anden side, eller også skal de lige have for talt en af de andre at de også har den plante derhjemme - også er det svært at få allle samlet med rundt -  når det går lidt raskt, så skal de jo konsentrere sig om,  bare at følge med . . . Men ud over bussen har der ikke været mange besøg, det er svært at få beskeden om at haven er åben ud til folk, og ja så er det jo ikke Jesperhus blomster park, det er jo bare min have, men jeg synes stadig det er spændende at få kontakt til andre haveglade mennesker, og jeg er en klovn til selv at komme rundt, jeg er faktisk nærmest umulig at få hjemme fra når det er havesæson. Når jeg kommer hjem fra job, så hopper jeg i grønt tøj også går jeg ude, til der skal laves mad og jeg går ud igen når der er ryttet af, simpelthen fordi jeg elsker planterne, duftene, farverne, lydene, roen,  stemningen og hele haven. Men ud over at få holdt haven rimelig, har der ikke været tid til så mange nye ting, så jah det har faktisk lagt lidt stille lige hvad det angår. men der er tegenet og planlagt, nu skal jeg bare have René lidt med på noget af det. Stormene har gjort lidt skader rundt om, og skal der måles ud i sættes i vatter så er han en god hjælp.
2016

Vinteren begyndte våd, men i jauar kom kulden. Det er så her der er tid til at få ryddet op i husene, og så er der tid til at tænke og planlægge, så René håber ikke at vinteren trækker ud........

Der går mange år før vi få råd til at sætte en ny udebygning, så jeg har en plan om at få ryddet op og så tilplante området, det vil give et meget bedre udsyn fra køkken vinduerne, det må blive et af de første projekter. Til sommer skal vi have kigget på stalden, ellers ender det med at den synker sammen. Og så kommer jeg til at grave mere græs op til fordel for et par (eller flere..) nye blomsterbede...

Desuden så skal der også være åbenhave i år igen lige som sidste år, men 2017 er vi noget i tvivel om, hvis -  så bliver det mere begrænst åbent, der går hurtig mange timer med at "stå klar"  Men det er også i fritiden vi skal have tid til hinanden som familie og der mangles stadig mange projekter der skal søsættes. Men i år bliver det små projekter i haven, også stalden der skal reddes og måske jeg kan få et frostfrit rum til planterne om vinteren ( så min dejlige søster Lisbeth, kan slippe for at blive fuldstændig overlæsset af frost følsomme planter hvert år...)Nu? 

Som tidligere nævn, så er det en have under opbygning og det er også stadig en byggeplads, både ude og inde.  Der vil gå nogen tid endnu inden de forskellige dynger af jord, sand, støbemix. er væk.


Jeg mangler de ”tunge og dyre” ting, så som halvmure, flisebelægninger, kantsten, stier med stenmel,  - men det må komme med tiden, - efterhånden som der bliver tid og råd til det. Og så er der også de store drømme/ønsker, dem tør jeg ikke sætte tid på . . . .   

      Gartnerhaven.dk