Høns i haven

Hønsefødder og gulerødder...


Selvforsyning, bæredygtig husholdning og så er det bare hyggeligt


Der er mange gode argumenter for at holde høns. Det handler både om dyrevelfærd, mindre madspild og øget fokus på bæredygtighed og ordentlige fødevarer, så det er oplagt at holde høns i haven.

Madrester, som ellers bliver smidt ud i skraldeposer, og afhentet af  skraldebilen for derpå at blive brændt af. Det koster alt sammen energi. Det er bedre at beholde den gode energi hjemme i haven.

Høns er faktisk en levende affaldskværn. De er rigtig gode til at omsætte haveaffald, såsom græsafklip, ukrudt og køkkenaffald. Og ud af den anden ende kommer der  friske æg med rigtig mørkgule blomme. Samtidig med at de leverer fortrinlig gødning til haven, uanset om det drysses ud i højbedet eller opløses i vand til drivhusets tomater.

Hønsefræser?

Hønsene kan bruges som en let "fræsning" af køkkenhaven eller et stykke jord som er fyldt med ukrudt. - Putter man hønsene i et flyttebart hønsehus, vil de hurtigt skrabe og luge den jord, der er under. Man flytte rundt på arrangementet, indtil man har fået luget hele område.


Høns er desuden  underholdende og sociale kæledyr, og det er super nemt at holde høns.

Det tager kun få minutter om dagen, at holde øje med om der er vand i vandingsautomaten, foder i foderautomaten og gå ud med rester til hønsene – samt lukke dem ud af deres hus. Og husk så lige at få de friske æg med ind hverdag.

At hente friske æg i eget hønsehus er ligesom at have sine egen grøntsager fra køkkenhaven, forstået på den måde, at grønsager, æg og kød bare smager bedre, når det er kommet fra ens egen have, og man ved hvad det indeholder....Det er hot at holde høns i byen

Høns har været almindelige på landet i årevis, men nu rykker de ind i byen - i villahaverne og i kolonihaverne i stor stil.


Det vil for de fleste haveejere, være en god idé at anskaffe sig et lille hønsehold, som kan bidrage til husholdningen i form af friske æg. Og samtidig kan hønsene gøre det af med mange af de madrester, der ellers ville ende i skraldespanden, det samme gælder for en stor del af haveaffaldet, hønsene elsker græsafklip og ukrudt. Desuden er hønsemøg fænomenal gødning,

Det behøver ikke at være en videnskab at holde høns i haven, men man kan sagtens gå meget i dybden med interessen, hvis man ønsker det. Pasning af høns er faktisk meget nemt og så er de ret billige at fodre og holde.

Ti minutter, det er ca.den tid, det tager at holde øje med om der er vand i vandingsautomaten, foder i foderautomaten og gå ud med rester til hønsene, samle æg – samt lukke dem ud af deres hus.


Pasning og pleje:

Foderet er en vigtig del af korrekt pasning af høns. Det er dog ingen videnskab at fodre sine høns. Man kan vælge at købe en fuldfoder som indeholder alt det, som hønsene har brug for af mineraler, proteiner m.m. eller man kan vælge at fodre med korn og så købe et tilskudsfoder som indeholder de ekstra ting som hønsene har brug for. Desuden har hønsene godt af at få knuste skaller som er med til at tilføre dem calcium. Det gør æggeskallerne stærkere. Skaller og småsten hjælper også hønsene med at fordøje bl.a. korn. Sæt en lille skål med skaller ind i hønsegården, så klarer hønsene resten.

Det er vigtigt at hønsene altid har tilgang til rent vand.( En høne drikker 200 ml vand dagligt – dvs. at 5 høns drikker 1 liter vand om dagen). Man kan få mange forskellige vandautomater/vandtrug til høns.

Hønsehus og hønsegård:

En vindtæt soveplads til hønsene er vigtig. De tåler bidende kulde, men ikke træk. Læg spåner eller hø i bunden af hønsehuset, det holder underlaget tørt. Sæt redekasser og en sovepind op til hønsene. Sæt en løbegård op til hønsene, de vil elske at komme ud  og "støvbade" i løst sand eller jord.


   

      Gartnerhaven.dk