AKTUELLE PLANTER
Spændende planter året igennem
Aktuelle planter
(der vil komme flere beskrivelser af spændende planter)
CAMELLIA - KAMELIA
Den smukke kamelia er bestemt værd at stifte bekendtskab med. Kameliaen er skinnende stedsegrønne og har en yderst stilfuld blomst med meget store hoveder. Modsat mange andre planter, blomstrer kameliaen typisk i februar-april måned, hvor der ikke er så meget andet der giver farve.
Kameliaens historie går tilbage til Østasien. Her blev kameliaerne gennem århundreder tilbedt som hellige træer eller buske og anvendt som magtsymboler for fyrster og samuraier og som religiøse symboler i kristne malerier. De første kameliaplanter blev bragt til Europa fra Asien omkring år 1700, og fascinationen af dem har været intens siden. Den blomstrer i mange forskellige farver, fra de gule og hvide over rosa og tofarvede til de mørkeste røde.
PLACERING
Dagligstuen passer ikke til kameliaer, her er luften for tør og er der varmere end ca 12 grader så falder blade og blomsterknopperne af. Kameliablomsten er til svale, lyse rum året rundt. (især i vinterhvilen og under blomstringen ynder de at stå mellem 2 og maks. 12 grader. om sommeren kan de godt stå ved en højere temperatur)
Derimod kan de mange vinterhaver, udestuer, overdækkede terrasser være en god placering. (Kamelia, der står i udestue og vinterhaver, skal om vinteren have mellem et par plusgrader og op til 12 grader.) I disse rum kan det blive voldsomt varmt om sommeren med tør luft, Her er det nødvendigt med god udluftning. Jævnlig overbrusning af planterne med regnvand giver højere luftfugtighed, og det gavner også den gode vækst. Står de i en krukke så stil dem ud om sommeren, det er en smuk stedsegrøn plante.
Plant i krukker og stil planten på et beskyttet sted med læ. En overdækket terrasse kan være et meget fint sted til kamelia. Lidt mere beskyttet end friland. De ynder faktisk at stå køligt, blomsterne holder i længere tid. 2 graders varme er helt fint, mens 2 graders frost er lige kritisk nok for blomsterne.
Plantes kameliaen i krukke, skal deindenfor om vinteren for at beskytte planterne mod hård frost, ind i udestue eller et andet køligt rum vinteren over. Det er vigtigt, at man vælger et opbevaringssted, der ikke opvarmes alt for meget i dagtimerne, det vil sige uden for store temperatursvingninger. Et almindeligt drivhus er derfor ikke egnet som opbevaringssted. De bør heller ikke stå ved temperaturer over 12 grader under vinterhvile og blomstring, fordi indeluft bliver så knastør ved den temperatur, at blomster-knopperne tørrer ind og falder af.
PLANTNING
Uanset hvor kamelia plantes, skal jorden være en surbundsjord. Kamelia er som rododendron en surbundsplante. Plant i en færdigblandet rododendronjord, eller lav selv en god jordblanding af tre dele grov spagnum, en del havemuld og en del kalkfrit grus.
PASNING OG PLEJE
Kamelia i krukker
•Omplant dine kameliaer hvert andet eller tredje år, så de får frisk ny jord.
•Omplanter dine kameliaer lige efter blomstringen, hvor planten naturligt går i gang med genopbygningen af næste års blomstring.
•Anvender en kalkfattig jordblanding- surbundsjord
•Tilsætter 20 procent lecaærter, så du holder blandingen porøs og luftig så længe som muligt, og lig et drænlag i bunden.
•De bør gødes fra marts måned til midt på sommeren- så kvittere de med mange blomster næste forår (ca 1 gang om ugen til hver 14 dag, alt efter plantens og krukkens størrelse, tjek kameliaens nye skud er de kraftige og blanke, så har planten det godt, er skudene få eller blege, så skal der gødes)
•Gød dem med alm. Hverdagsgødning, eller en svag opløsning af surbundsgødning, kamelia har et sart rodnet , så hold doseringen.
•Vander dem gerne med regnvand, da det indeholder mindre kalk.
•Ikke lader dem tørre ud i vækst perioden. ( i vinter perioden skal der spares lidt på vandet , de skal holdes let fugtige men må stadig ikke tørre ud) Vand er vigtigt for kameliaplantens trivsel, men det er ligeså vigtigt, at jorden er veldrænet, så planterødderne ikke står og sopper i vand. Det tåler de ikke. Står planterne i potter, bør det ikke være et problem, da overskydende vand løber ud gennem hullerne i pottens bund. Underskålen tømmes for vand ca. en halv time efter vandingen.
Kamelia ynder en høj luft fugtighed så Jævnlig overbrusning af planterne med regnvand gavner også den gode vækst.
PRYDGRÆSSER
Hvad skal man vælge? der er god udvalg af arter og sorter - nogle klarer sig bedst på de lidt tørre steder andre på let fugtig jorde, nogle i sol andre i skygge. her er en kort præsentation af de mest alm arter.
Rens jorden for ukrudt især græsukrudt inden der plantes græsser, ellers bliver det en hård kamp. Græsser klippes ned i (marts/april) - plant gerne forårsløg og allium i mellem, de pynter om foråret inden de lidt langsomme prydgræsser græs rigtig kommer til deres ret og græsset vil dække for løgenes grimme blade når de er afblomstret.
Briza Media –Hjertegræs
20 cm, med aks 40 cm. dekorative hjerteligende aks i juni-juli. De friskgrønne blade danner kompakte tuer. tåler sol- halvskygge- tåler de fleste jordtyper.
Calamagrostis - Havesandrør.
grønnes meget tidligt om foråret, og blomstre allerede i juni. 150-200 cm ret elegant opret vækst, - trives bedst i sol i en ikke for tør jord
Carex - Star
en spændende gruppe af lave græsser med megen variation i bladfarver (lige fra brune, over striber til de mange nuancer af grønne farver). Gennemgående henregnes stargræsserne til fugtigheds- og skyggeelskende græsser, men generelt er de fleste stargræsser meget tolerante over for både lys- og jordforhold.
Carex Buchananii – Brun star.
Carex Garyi- Morgenstjerne star
Carex muskingmensis – palmebladet star
Carax Ornithopoda og morrowii mfl. er stedsegrønne tuer (tåler skygge )
Cortaderia Selloana – pampasgræs
Det er en smuk eksotisk græs men Pampasgræs bør vinterdækkes. Den skal stå beskyttet, varmt og solrigt i veldrænet jord.
Dechmpia - mosebunke
Danner vintergrønne tuer, hvorfra der fra juni-august kommer mange lette, overhængende aks. Tuen ca. 40 cm og aks ca. 110 cm alt efter sort. Sol til halvskygge i en ikke for tør jord.’
Festuca– svingel - Bjørnegræs.
Bliver ca 15 – 25 cm høj. Smalle blomsteraks i maj-juni men det er for blad farverne den plante, fra grøn til stålblå.. Vokser gennemgående på solrige områder med en tør og næringsfattig jordbund.
Hakonechloa Macra 'Aureola' (Japansk Skovgræs).
40 cm, med aks 50 cm høj. Gullige blade med en grøn stribe. Uanselige grønne blomster i aug. Meget flot kompakt tue der vil skabe en flot kontrast til Hosta,. Bladene vil i megen skygge bliver mere grønne end hvis den står i lys skygge. Ynder skyggede områder med en ikke for tør jord.
Imperata Cylindrica ‘Red Baron’ (Japansk Blodgræs).
50 cm høj er ret kompakt i væksten. Får ingen aks, men den får røde blade. Bladene bliver mere og mere røde efterhånden som sommeren går og især toppen af bladene er helt røde. Sol til halvskygge i en let fugtig og ikke for megen vinterfugtighed.
Luzula – frytle
Er stedsegrøn, får Lyse blomster i maj. planterne hovedsagligt vokser i skove eller fugtige områder De er nogle af de bedste bunddækkeplanter i let til helskygge, men især Luzula nivea kan også trives i sol.
Miscanthus - Elefantgræsser
Gennemgående høje eller meget høje græsser, der er iøjenfaldende på grund af de flotte, lange blade. De fleste får også nogle yderst kønne aks, som oftest er kønne til langt hen på vinteren. Også bladene har prydværdi om vinteren. Vil gerne stå lyst, tåler de fleste jordtyper.
Miscanthus Sinensis 'Kleine Silberspinne' hvide akse
Miscanthus Sin. 'Malepartus'. Rødlige akse
Miscanthus Sin ’Grasillimus’ blomstrer ikke men har en smuk vækst, er god til afskæring
mfl.
Molinia – Pibegræs. –blåtop
Om foråret vokser bladene ud og danner nogle flotte fontæner, danner kompakte tuer. Aksene i juli-aug. (blev i øvrigt tidligere anvendt som piberensere)Molinia cae. ’Dauerstrahl’ og Mol. cae. ’Overdam’ er de eneste Molinia, der har prydværdi om vinteren. De andre vælter om vinteren.Alle har yderst kønne efterårsfarve. Vokser i sol til halvskygge i en ikke for tør jord. Klarer sig fint i surbundsbedet.
Panicum- hirse
Oftest er det græsser med en opretvoksende statur, og hvor aksene sidder i lette toppe. Det er en langsom starter om foråret , men når de lette og kønne aks fremkommer i august, er det en fryd for øjet. Flere sorter får en rødfarvning af de smalle blade. De er smukke som solitær plante, i staudebedet, i bede med en ensartet bunddække . Ynder en solrig, lidt næringsfattig (bland evt. lidt grus i jorden) jord. Står de i en meget muldrig jord kan man risikere at de gror for kraftigt og de vil vælte meget ud til siden
Pennisetum – lampepudsergræs
Tueformet græs. Tuen ca.50 cm, akset ca. 70 cm alt efter sort med smalle linjeformede overhængende mørkegrønne blade. Gul høstfarve. Bunlige tykke aks med sølvagtige hår på let svajende strå aug-okt. . Velegnet til snit .
Placering i fuld sol i veldrænet jord. Tåler ikke vintervåd jord. Bør evt vinterdækkes.
Sesleria Heufleriana – Blåaks.
De er lave tuer der er næsten stedsegrønne med grålig tone bliver ca 30 cm. Deres aks viser sig i april-maj. Kan anvendes som bunddække til store, udsatte arealer (tåler også begrænset salt sprøjt), Solrigt, ynder ikke at stå for fugtigt, tåler en del tørke.
Stipa – fjergræs - (Stipa calamagrostis /Achnantherum- sølvaks)
Lave tuer med blade der for det meste sammenrullede og næsten trådformede. Akset er karakteristisk ofte meget lange og lette i juni kan give lethed til staudebedet og som kontrast til de tunge stedsegrønne.
Fuld sol og veldrænet jord. I en især vintervåd jord vil den rådne. Den meget kompakte tue bør omplantes hver 3-4 år ellers vil tuen dø i midten.