STEDSEGRØNNE
Grønt året rundt
Stedsegrønne
Med stedsegrønne planter har man altid noget smukt at kigge på i haven - især om vinteren. Jeg ved godt at der er mange der kalder dem kirkegårdsplanter, men bliver de plantet rigtigt og varieret sammen med andre planter, passer de altså godt ind i en have. De stedsegrønne giver haven karakter om vinteren, så de er en vigtig del af havens planter. Der findes desuden mange spændende dværg former der er smukke i forhaver og stenbede.
Plantning og pleje af nåletræer
•Nåletræer kan plantes i frostfrie perioder, dog sikrest i april-maj og august-september.
•Rodklumpen skal være fugtig. Sæt evt. i vand ½ time inden plantning.
•Plant i en god løs jord.
•Vand godt ved plantning.
•Plant i samme dybde, som de har stået før,- mange er følsomme over for dyb plantning.
•Vanding i tørre perioder de første vækstår.
•Giv gødning i april og igen 1-1½ måned senere. Undgå overdosering.
•Strø gødning i tørvejr.
•Beskyt evt. mod blæst og sol om vinteren de første år – især i nye, åbne haver.
•Beskyt evt. mod vejsalt.
•Hold fri for ukrudt omkring planterne og hold afstand til andre planter, nålene bliver brune ved berøring/slid.
Beskæring
Taks tåler som det eneste stedsegrønne nåletræ hård beskæring. Taks kan skæres så meget tilbage, at der ikke er synlige grønne skud.
Øvrige stedsegrønne nåletræer kan klippes i det grønne. Der skal være grønne nåle tilbage på de beskårede grene. Giv dig tid når du beskærer stedsegrønt og prøv at klippe så planten stadig har en naturlig vækst, skjul evt. klippet under et skud. Nogle arter kan man med fordel knibe det nye skud og derved hæmme væksten, det giver ikke grimme klip/sår
Bedste årstid for beskæring af nåletræer er april-maj og august.
Abies concolor - Langnålet ædelgran
Højt træ 20-30 m. 4-8 cm lange grå nåle fin kontrastfarve til haven. Små 7-10 cm. lange opret siddende kogler. Trives bedst i sol i almindelig, lidt tør havejord.
Abies koreana - Koreansk ædelgran
Langsomt voksende træ. 5-10 m. højt. Varierende vækstform. Sætter kogler i en meget tidlig alder. Blå og opret siddende. Trives bedst i sol i almindelig havejord.
Pinus mugo 'Pumilio' - Dværgfyr
Lav sort 0,5-1 m. Tæt, kompakt, uregelmæssig vækst. Trives bedst i sol og i en almindelig havejord, dog ikke en alt for god jord, så vil den gro for meget og blive ranglet. Der findes flere former af dværgbjergfyr
Taxus - Taks
Stedsegrøn busk. Bred, opret, alt efter sort. Mørkegrønne nåle.. Trives i sol - dyb skygge i almindelig havejord. Godt grønt i haven, let at holde - God til formklip.
Taksen den følger saksen ........
Bladbærende stedsegrønt
Ligustrum vulgare 'Liga' – Liguster
Er smuk som uklippet og sjov at formklippe, - så liguster ikke kun en hæk.
Busk 3-4 m. høj. Halv stedsegrøn, dvs. på ældre planter bevares løvet det meste af vinteren, for så at skiftes om foråret. Trives i alle jordtyper. Tåler sol-skygge, tåler nogen blæst. Hvide, duftende blomster i juni-juli. Glinsende, sorte, giftige frugter i oktober-december. Kan anvendes til form- klip men er også smuk som uklippet busk. Dufter når den får lov til at blomstre.(skal dog tyndes som andre prydbuske) - Fuglene elsker den som skjulested.
Buxus - Buksbom
Buksbommen er en langsomt voksende, stedsegrøn busk.
Den bruges som hæk og kantplante, som solitær busk, til formede skulpturer, til kranse og dekorationer. Buksbom er let at have med at gøre, den kan klare sol og halvskygge, forskellige jordtyper, men bliver flottest, hvis den står i en porøs jord. Den kræver en del gødning.
Klip ikke tidligere end midten af april og ikke senere end sidst i juli. Nye skud, der dannes senere på året, kan ikke nå at modne, før vinteren sætter ind, og det giver risiko for frostskader. Buksbom har døjet med svampeproblemer i de senere år.
Laurbær kirsebær
er også en stedsegrøn busk som jeg bruger meget i dekorationer, men den skal stå et sted hvor der er læ og gerne skygge for at holde bladene pæne.
Formklip:
Mange af de stedsegrønne planter er sjove at formklippe, det giver struktur, spænding, stil eller humor til haven,
Søjler - kugler - trekanter - firkanter - dyremotiver - flader - opstammede - bløde former, stringente former - markante former.
De lidt mere spændende:
Et par stykker af de mere sjældne kunne være: Blå penselfyr - Spansk ædelgran - orientalsk gran - Pindsvinefyr - Tigerhale gran - picea inversa, den har ingen topskud og skal bindes op - Jordbærgran - en dværgædelgran der bærer navnet 'Særling' og dværgsorter af koreansk ædelgran, mfl.