TRÆER OG BUSKE
Havens tage og væge
Træer og Buske
Træer giver højde og karakter til haven. Mange er blomstrende, andre har smukke høstfarver, eller smuk bark og nogle har en karakteristisk form.
Uha, det med træer og buske er også omfangsrigt. Der findes træer og buske til stort set alle forhold. Her er kun nævnt et meget lille udvalg.
Pottede træer kan plantes hele året, bortset fra perioder med frosset jord. Bedste plante tid er September-maj.
Grav plantehullet dobbelt så bredt som roden/rodklumpen og løsn jorden godt i bunden af hullet.
Plant i samme dybde, som træet har haft i planteskolen. Vand godt sammen med plantningen. Især vigtigt ved sommerplantning. Husk også vanding i de to første år i tøre, varme perioder.
Opbindingsstolper behøver kun at være 1/3 af stammehøjden. Opbindingen skal kun holde roden i ro. Opbindingen skal sidde øverst oppe på stolpen så træet ikke kommer til at skrabe ind mod træets bark Efter to-tre år skal opbinding gerne fjernes. Kontroller opbindingsbånd 1-2 gange årligt – de må ikke stramme
Prydtræer:
Jeg holder meget af den tidlige bærmispel der får hvide blomster før løvspring. Bladene er bronzefarvede i udspring, senere mørkegrønne og om efteråret orangeskarlagen.– En af de tidligste der springer ud, og den har en smuk lethed.
Cercidiphyllum japonicum - Hjertetræet
er ikke kun flot men også lidt romantisk . . . Hjerteformede blade, der er rødlige i udspring.. Om efteråret farves bladene i gule og røde nuancer. Om efteråret dufter bladene sødt, som af brunkager. Trives bedst i sol på en fugtighedsbevarende muldjord, er ikke glad for alt for meget vind, da grenene knækker let
.
Fagus sylvatica 'Purpurea' - Rødbøgen
synes jeg er fantastisk flot udsprungen. Den tåler sol-skygge men får mere farve i solen. Rødlige blade, især nyvæksten er meget rød. Rødbrune efterårsfarver. Bladene bliver siddende om vinteren indtil 3-4 m. over jorden. Jeg har brugt den som en hæk. Jeg holder meget af bøg, både naturlig og som klippet, og især de sjove sorter. Dem har jeg flere forskellige af rundt om i haven.
Der findes utrolig mange forskellige sorter af bøg. Der er endda sorter der aldrig bliver større end en busk modsat den alm. der kan bliver kæmpe stor. Nogle har rødt eller hvidt broget løv, andre har krusede blade, nogle har krybende vækst andre har slank søjleform......
Quercus palustris - Sumpeg. Denne eg har nogle rigtig flotte blade, meget dybt fjerlappede og om efteråret farves bladene flammende skarlagensrøde. Lige som ved bøg, findes der en hel del forskellige arter og sorter af Eg, fra de sjove næsten buskagtige vækster til de høje, nogle med fligede blade, andre med næsten helrandede, nogle med søjleform , andre hængende.....
Jeg kan godt li helt alm. Småbladet Lind og der er efterhånden også dukket forskellige sorter op af lindetræet. ”Winter orange” er en mindre udgave af et lindetræ, og den står med stærkt orangefarvet grene om vinteren.
En af mine ynglinge om efteråret er Sorbus dodong et meget smukt rønnetræ som tilmed er vindhårdfør og et meget nemt træ, smuk opret vækst, store cremehvide blomster og så er der bare knald på efterårs farverne.
Af lidt mere specielle kan nævnes Skyrækker, Platantræ, Kejsertræ, Adams guldregn. Ginkgo, Kinesertræ, Duetræ, Ægtetulipantræ, Korkelm mfl.
Prydbuske:
Prydbuske giver struktur til haven. Mange prydbuske blomstre tidlig på sæsonen, og igen mange giver farver om efteråret i form af høstfarver eller bær. Prydbuske findes i næsten alle størrelser og vækstformer. De kan plantes i grupper, som uklippede hække, i krukker eller frit midt på plænen.
Nogle sorter bør beskæres kraftigt hvert år, mens langt de fleste sorter foretrækker en jævnlig foryngelse, hvor du fjerner enkelte af de ældste grene helt nede ved jorden, så planten udtyndes. Det bedste tidspunkt at beskære forårsblomstrende buske på, er lige efter blomstring, da de så kan nå at danne blomsterknopper til det efterfølgende år i sommerens løb. Sommer- og efterårsblomstrende buske beskæres i det tidlige forår.
Jeg bruger både buskene som prydbuske i bede, men også som rumdelere og lægivere.
Her er kun et lille udvalg af nogle af de buske jeg hest ikke vil undvære i min have.
Hydrangea - Hortensia
En af havens mest populære planter, der med sine store blomsterstande pryder haven over en lang periode fra juli måned og helt indtil frosten kommer.
Navnet Hydrangea kommer fra græsk, hvor hydor betyder vand og angeion betyder kar. På den baggrund kan man altid huske, at Hydrangea er meget vandkrævende.
Hortensia skal vokse i en dybmuldet, luftig, humusrig jord. Det betyder at plantehullet skal graves, så jorden er godt løs og jorden fra hullet kan med fordel iblandes 40 % spagnum inden planten sættes i jorden.
Hydrangea macrophylla, almindelig hortensia som findes i mange sorter med farver fra blå, røde og hvide nuancer.
Blomsterne hos hortensia bliver dannet i sidste års endeknopper. Dvs. at skud, som er dannet i indeværende vækstsæson indeholder næste års blomstring. Beskæring af havehortensie skal foregå med omhu. Udtynding af skud er ok, men klipper man den helt ned ødelægges næste års blomstring. Kan fryse tilbage i hårde vintre og bør derfor vinterdækkes.
Den almindelige hortensia, Hydrangea macrophylla skifter farve afhængig af jordens surhedsgrad. Blå blomster: Let sur jord med lavt pH øger evnen til at optage aluminium i jorden og blomsterne bliver blå. Brug evt. ”farv mig blå” om foråret.
Rosafarvede blomster: På mere basisk jord – let kalkholdig jord(mest almindeligt) vil blomsterne blive rosa eller røde. Der er kommet en hel del sorter der holder sin farve trods jordbunden. Og de findes i helt hvide.
Jeg har selv svær ved at få en blomstring, hvis vinteren har været hård, der for er jeg blevet meget glad for de typer der blomstrer på årsskud.
Hydrangea arborescens, træagtig hortensia, som bliver 1,5 m høj og forholdsvis bred. Sorten 'Annabelle' er almindelig brugt. Store cremehvide hoveder.
Hydrangea paniculata, Havehortensia eller Syrenhortensia. Adskiller sig fra andre hortensia ved at blomstre på et år gamle skud. Jeg har både peniculata Limelight (limehvide blomster) og Pinkywinky ( rosa-pink hvide blomster) her i haven. De er utrolig smukke og nemme.
Hortensia serrata typer –sorter som Blue bird, (en spændende randblomstrende type) og den rosa Preziosa, Skulle Blomster på både 1 og 2-års skud.. Minder meget om alm. have hortensia.
Hypericum - Perikon
Der er kommet mange nye sorter. De får stadig alle den gule blomst i juli-september men frøstandene ligger fra limegrøn .- hvid - rosa til de mørkerøde -1 m. høj busk. Efter blomstring bliver de tørre frøkapsler siddende vinteren over. Sorten Gemo bruger jeg meget som grønt i buketter.
Philadelphus - Uægle jasmin- duftjasmin
Hvem kan undvære jasminer. Der findes flere typer af uægte jasmin. De har alle hvide
blomster fra juli nogle har mere kraftig duft end andre. Nogle er enkelt i blomsten andre
er fyldte. Bør ikke stå for vindudsat, da grenene brækker let.
Physocarpus opulifolius 'Diabolo' - Blærespirea
Jeg faldt for den smukke løvfarve, også er de tilmed nemme og hårdføre
Mellemhøj busk 1-2,5 m. alt efter sort. Hvidlige blomsterskærme i juni, og røde blade.
Potentilla fruticosa - potentilla
Tætgrenet busk. Ca 0,5 til en god meter høj med mange blomster i juni-oktober alt efter sort, gule toner til ren hvide til rosa til rødlige toner.. Placeres i sol i alm. havejord. Jeg ved godt at det er en "mormor"plante, men den har en lang og sen blomstring, og så tænker jeg ikke på om den er på mode eller ej.
.
Spiraea - Spirea
Der er mange typer af spirea, fra den høje alm., hækplante til små lave dværg planter, blomsten er hvid eller i rosa til røde toner, mange har farverig løvspring eller løvfald. Især birkebladet spirea får fantastiske rød-gule høstfarver
De lidt mere specielle:
Af mere specielle buske kan nævnes - Perovskia med isblå blomster - Blærenød med sjove frøstande - Himlens syv
sønner med hvide skærm blomster. Død mands finger med blå/lilla frøstande mfl.
Der er mange muligheder, så det er om at komme ud på planteskolerne og se, gerne mens planterne er i blomst, så kan man skrive ønsker og navne ned og evt plante på et bedre tidspunkt. Større træer og buske er bedst at plante om efteråret når de har tabt løvet, mindre buske kan godt plantes om foråret, men husk at der skal vandes hele sommeren. Se mere om plantning og pleje under GODE RÅD