ROSER
Dufte og farver
Roser
I begyndelsen af min læretid, var jeg ikke så interesseret i roser. Jeg syntes de stak og var generelt svære at håndtere. Men efterhånden er jeg faldet total for dem. Selvom de stadig stikker, så vil jeg ikke undvære dem. De har en lang blomstring og mange dufter fantastisk og jeg har lært, at hvis de får den rette pleje, så er de altså ikke så svære. Jeg har plantet lidt fra de fleste grupper. Dels for rent faglig at få lidt mere styr på rosernes grupper, men også for at lære noget om deres hårdførhed, og så af rent fascination og blomsterglæde. Men de 3 hårde vintre vi havde i træk, har været hårde ved roserne og nogle har lidt døden, andre kommer sig lige så stille.
For at holde styr på de mange roser deles de ind i hovedgrupper.
Bunddækkeroser
Tæt, ofte krybende eller lav, udbredt vækst – rig blomstring – små til mellemstore blomster – let til middel duft – varierende modtagelighed for svamp – forholdsvis hårdføre – bedst i god jord, men ikke afgørende – gødning forår og sommer – beskæring i april, fjern døde og dårlige grene, evt. tilbageskæring. Den mest kendte er nok The Fairy -- men jeg holder mest af summerwind.
Flower Circus
Flower Circus er er nyere gruppe der kom til for nogle år siden. Gruppen består af en lang række forskellige roser i mange forskellige farver. Fælles for dem er, at de er specielt udviklet til brug i potter. De er ret sunde, hårdføre, meget ensartede og kuppelformede i vækst og ca. 50 cm høje. Blomsterne sidder i store klaser med seks til otte blomster i hver. Minder om store buket roser. De er flotte i en krukke sommeren over.
Buketroser
Roser til bede, få buskroser – de fleste 60-90 cm høje – mange blomster i klaser – halvfyldte til fyldte, mellemstore til store blomster – varierende duft – generelt rig og lang blomstring – ret hårdføre, dog varierende – varierende modtagelighed for svamp – tåler generelt regn bedre end storblomstrede – bedst i muldrig jord – lever generelt længe – gødning forår og sommer -- beskæring i april, alle døde og dårlige grene fjernes, resten kan skæres tilbage efter ønske og behov – vanding i tørre perioder. Den mest kendte er nok Nina Weibull, men jeg synes faktisk ikke den er så sund, der er kommet andre gode røde sorter til. Slotsroserne går også tit med under buket roserne.
Storblomstrede roser
Roser til bede – 60-120 cm høje – få og store blomster pr. stængel – farver fra næsten hele farveskalaen – flest med fyldte blomster – svag til middel duft, med enkelte undtagelser – varierende hårdførhed – stor variation i modtagelighed for svamp – bedst i muldrig jord – oftest bedst de første ti år – gødning forår og sommer – beskæring i april, alle døde og dårlige grene fjernes, resten kan skæres tilbage efter ønske og behov – vanding i tørre perioder.
Når de storblomstrende roser sættes sammen i en gruppe, giver det en fantastisk effekt, bedet ser frodigt ud hele sommeren og blomstringen vil være overdådig. Der vil være så mange blomster, at man sagtens kan skære en buket ind og nyde dem på tæt hold. Men vær opmærksom på at få især de storblomstrede roser beskåret godt hvert år, de har tendens til at blive ”højbenede”. Af nyere roser bør ’Isabella Rosselini’ nævnes, -det er en forbedring af den gode gamle ’Ingrid Bergman’.
Renæssanceroser
1-1,5 m høje buske – krydsninger mellem gammeldags og moderne roser – fra Poulsen Roser – halv til helfyldte blomster med gammeldags udseende – god duft – blomstring hele sommeren – dyrkes i god jord – varierende hårdførhed – gødning forår og sommer – beskæring i april, fjern døde og dårlige grene, afkort resten med halvdelen eller 1/3 eller efter ønske.
Klatreroser-Slyngroser
1,5-4 (6) m høje – lange, rankende skud, som skal bindes fast eller kan klatre i f.eks. træer – flest storblomstrede, men småblomstrede forekommer – de fleste blomstrer hele sommeren – de fleste har let duft – varierende hårdførhed – stor variation i modtagelighed for svamp – bedst i muldrig jord – gødning forår og sommer – beskæring i april, døde og dårlige grene fjernes, evt. nedskæring af enkelte gamle grene. en af de mest kendte er nok New Dawn.- Men jeg fortrækker Penny Lane den blomster længere og holder farven bedre, og jeg synes den er sundere.
Engelske roser
Moderne buskroser fra David Austin, England – 0,7-1,5 (2,5) m høje – krydsninger mellem historiske og moderne roser – varierende hårdførhed – nogle kan anvendes som slyngroser – fyldte blomster (blomsterform som gammeldags roser – blomstring hele sommeren (enkelte kun først på sommeren) – dyrkes på god jord – gødning forår og sommer – beskæring i april, fjern døde og dårlige grene, resten afkortes til halvdelen eller 1/3, eller efter ønske. Jeg holder meget af de engelske roser men de er ikke de letteste, og har vi en våd sommer, ser blomsterne hurtigt trælse ud. Men jeg elsker duften og farverne på de ret så store blomsterhoveder.
Historiske og Buskroser
Der findes rigtig mange forskellige arter og sorter af historiske roser. Her er kun nævn to.
Alba-gruppen
Kraftig vækst, 1,5-3 m høje – blomstrer først på sommeren – god duft – få sorter får hyben – tåler noget skygge – nøjsomme – blandt de mest hårdføre historiske roser – beskæring ved udtynding i februar-marts – gødning om foråret.
F.eks. Rosa Maxima
Rugosa-gruppen
Kraftige, tætte 1-2 m høje buske eller mere åbne buske (krydsninger med andre rosengrupper) – blomstrer først på sommeren eller hele sommeren, enkelte ud på efteråret – små til store, enkle til fyldte blomster – fra ingen til stærk duft – mange sorter får hyben – ønskes hyben på hybenbærende sorter, fjernes visne blomster ikke – beskæres ved udtynding i februar-marts, kraftigvoksende sorter kan skæres helt ned med 3-6 års mellemrum – gødning om foråret, nyere sorter også om sommeren – gamle sorter (typiske rugosa roser) er meget nøjsomme, kan klare sig med lidt vand. Men de skal etableres ordentligt først.
F.eks. Fru Dagmar Hastrup
Der er arbejdet meget med forædling af roser, så der er efterhånden et enormt udvalg. Nogle mere sunde end andre.
Hvis man tager en buket ind med duftende roser går der ikke lang tid inden duften spreder sig til hele rummet.
(Se mere om plantning og pleje af roser under GODE RÅD)
Jeg vil råde til at man kommer ud og ser og dufter roserne mens de er i blomst, så kan man skrive navnene ned på de som man falder for. Spørg personalet om sundhed og hårdførhed, eller slå det selv op på nettet
Hviids rosenplanteskole sælger ikke til private, men de har en fantastisk hjemmeside med billedgalleri og rigtig gode beskrivelser, der ikke lover men end det der er sandt. Barrods roser kan plantes sen efterår og om foråret (ikke senere end maj) Pottede roser kan plantes det meste af året, bar ikke i for tørre perioder, husk at der skal vand til......