Årbog 2017-

2017

Farvel til far

Først på året i 2017 døde min far efter en kortere sygdom, og en pæn høj alder af 94 år kun en måned før foråret og sin fødselsdag. Han vil blive savnet af familien og herude i haven. Han har på en måde stadig hans plads i hjørnet af køkkenhave . . Eller rettere siluetten af ham, hans arbejdstøj var blevet stoppet ud med halm, (jeg havde dog lavet "kopien af ham , inden han døde og han nåede selv at se "den gamle gartne på bænken", med et smil på læben og en let rysten på hovedet)  - så selv om jeg syntes det var et sjovt påfund dengang jeg lavede ham, så kom siluetten til at betyde mere for mor og jeg i år end vi lige have regnet med. . .  Vi - mor, os søskede og en svigerdatter passede selv far de sidste 2 måneder indtil den morgen han stille sov ind. Ganske få dage inde,  var han overbevist om at han skulle ud og hjælpe i haven i Ryde.  Så denne havesæson har været noget vemodigt. - De blå franskeanemoner som jeg pyntede kisten med, har genblomstret flere gange i år end de plejer, så man er blevet mindet om ham mange gange. I sommers lavede mor og jeg, fars egen lille have, med lidt løg og planter fra vores haver og i vinters pyntede vi med gran her fra haven.


Regn, regn, regn er hvis et godt kendetegn for 2017 både sommeren og  sær efteråret.

Sidste år stod i tv tegnet. . .  med planlænning og en masse små projekter. Så i år skulle der ske en masse i haven, især fordi, næste år er det husene der skal have en omgang. Foråret startede ret godt, men det blev en meget våd sommer,(Grillen blev ikke brugt ret meget) Mange projekter blev trukket ud til senere, for tiden gik med at kæmpe mod ukrudtet der gik helt grasat, i den våde sommer, så der blev brugt meget tid på bar,e at holde det i skak så det ikke helt løb fra en, samtidig med at græsplænen sjældent var tør nok til at kunne slåes når vi havde fri. Men tilgengæld var der overhovedet intet det var sveget denne sommer, alt var frodigt grønt.

Sensommeren blev dog endnu vådere . . .  Vi fik dog støbt til en længe ønsket havehus, dog med besværligheder, både pga regnen men også grundvandet stod højt, nogle steder lige undet græsset. så der måtte ligge en pumpe i støberenden og der måtte sættes plader ned, til at holde styr på siderne, før vi kunne få støbt soklen, og tørretiden var utrolig lang, . . .også kom der faktisk en ret tidlig frost med sne som lå i et par dage, hvor hele haven blev forvandlet til et eventyrlig narnia landskab.  Hvorpå vi igen fik regn -  en meget regnfuld jul og nytår, og efter alt det vand i en tung lerjord så er jeg bekymret for hvor meget der er rådnet væk til foråret. Mange træer et tippet pga. den våde jord og kraftige blæst

Håber på bedre vejr i 2018? ellers skal jeg til at satse lidt mere på sumpplanter . . .
2018

Det våde vejr forsatte ind i 2018, og da foråret skulle til at begynde kom der VINTER - sibirisk kulde - frost ned til % 9 grader og vind, hård kost for havens planter, så kom der lidt sne her i området til at isolere, men ikke meget forår over første marts.Nu? 

Som tidligere nævn, så er det en have under opbygning og det er også stadig en byggeplads, både ude og inde.  Der vil gå nogen tid endnu inden de forskellige dynger af jord, sand, støbemix. er væk.


Jeg mangler de ”tunge og dyre” ting, så som halvmure, flisebelægninger, kantsten, stier med stenmel,  - men det må komme med tiden, - efterhånden som der bliver tid og råd til det. Og så er der også de store drømme/ønsker, dem tør jeg ikke sætte tid på . . . .ÅRBOGEN

Havens udvikling

   

      Gartnerhaven.dk