VAND- OG SUMPPLANTER
Rigt dyrliv
Vandplanter
Jeg har 2 bassiner i haven. I den ene er der bl.a. en hel del forskellige åkander. I den anden er der lidt forskelligt grønt og drengenes guldfisk. Og så har jeg en hel del zinkbaljer med vandplanter (her er typisk plantet nogle af dem der er kraftigvoksende og vil være svære at holde styr på i et bassin.) Zinkbaljerne giver frodighed og liv.
Jo flere forskellige planter man har, jo mere begrænses algevæksten. Der findes mange spændende planter til bassinet, men man skal være opmærksom på, at de forskellige planter kræver at gro i forskellige dybder, og at nogle breder sig mere end andre.
Her er det lille udvalg af de planter jeg holder meget af.
Vandrensere:
Hippuris vulgaris - Vandspir
Vandrensende plante. Grønne blade. 30-50cm høj. Trives bedst i sol eller let skygge. Visne dele bør fjernes om foråret. Plantes på 10-40 cm. vand. Meget effektiv vandrensende plante, men også en der gerne breder sig, så hold øje med den.
Krebseklog
Let savtakkede blade. Skal ikke plantes – det er en flyde plante. Lægges blot ud i vandet. Det er en kraftigvoksende plante, der breder sig hurtigt, men er let at fjerne med en rive og smide på komposten. Trives bedst i sol eller let skygge. Vandrensende og forebyggende mod algeformering. Om vinteren lægger den sig ned på bunden, men stiger op til vandoverfladen igen, når temperaturen stiger.
Kort om Nøkkeroser- ”Åkander”
De almindelige nøkkeroser trives i varierende vanddybde fra 30 til 100 cm. Dog findes sorter, som kræver en bestemt vanddybde for at udvikle blomster. Her er tale om de store åkander som kræver en dyb plantning og som ikke vil kunne blomstre i et kar. Her må man købe dværgsorterne eller snyde den store, ved at have den stående dybt i et bassin og så tage den op i et kar når der er kommet knop. Blomstringen er desuden afhængig af rigeligt lys. Et vandbassin i fuld sol er den bedste vokseplads. Nøkkeroser huer ikke vandsprøjt fra springvand o.lign. De fortrækker stille vand. Plantes i vandplanteler.
Dryp evt. lidt stearin ned i blomsten når den er udsprunget så står den flot også om aftenen.
Sump og vandplanter:
Butomus umbellatus - Brudelys
Søde lysrosa blomster i juni-august. Smalle grønne blade. ca 60-100 cm høj og 30-40 cm bred humusrig jord. Moderatvoksende plante. Trives bedst i sol eller let skygge. Bør skæres tilbage om foråret. Plantes på 0-40 cm. vand
Caltha palustris - Engkabbeleje (Flere sorter)
Den almindelige har gule blomster i april-maj. Bladene er grønne, og planten bliver ca. 30-40 cm høj. Plantes i humusrig jord. Vil gerne brede sig lidt. Trives bedst i sol eller let skygge. Bør skæres tilbage om foråret. Plantes på 0-10 cm. vand. Alle plantens dele er lidt giftige. Findes også i hvid: ’Alba’ og med fyldte gule blomster: ’Multiplex’
Iris sibirica Sibirisk iris
Blå- rosa til hvide blomster i juni-juli alt efter sort. Aflange grønne blade. Ca 60-80 cm høj. Plantes på 0-5 cm. vand. Dekorative brune kapsler efterår og vinter. Trives bedst i sol eller let skygge. Bør skæres tilbage om foråret. Jeg elsker iris, blomsten er fantastisk.
Lysichitum - Kæmpecalla
Ret store gule blomster i april-maj. Frodige, grønne blade. Ca 40-80 cm høj. Plantes i humusrig jord på 0-5 cm. vand. Trives bedst i sol eller let skygge. Bør skæres tilbage om foråret. Meget anderledes plante der kan blive stor, så sæt godt med plads af til den. Det kan dog godt tage lidt tid inden den får fat, men så går det også godt.
TROLLIUS - Engblomme
Kan blive 40-50 cm - Blomsterfarven er alt fra sort, lys gul til orangegul over i cremehvid. Smukke blomster i juni – august. Ynder en fugtig jord, men kan klare sig i en almindelig god havejord, bare den ikke bliver for tør. Plantes i sol/halvskygge. God til afskæring..
Husk: man behøver ikke at have et bassin i haven for at få en vandhave.
En stor lerkrukke, træbalje eller gammel zinkkar kan forvandles til en fin vandhave, der giver masser af liv og frodighed til haven.