Her på denne sider kommer der over tid små artikler om lidt af hvert
Ukrudtet - hakke, sprøjte, brænde?
Ukrudtet er træls, det kan alle blive enige om. Men hvordan man fjerner det så kan der blive debat:
Frøkrudtet er ikke rart at bekæmpe, en enkelt plante kan let smide flere tusind frø. Rapgræs selvsår kraftigt, selv når den er hakket op, og bare ligger og tørrer kan der drysse frø af, den skal helt fjernes fra bedet. Springkarse er kun 14 dage om at sætte frø, så den skal man holde øje med. Men når det gølder frøukrudt kan man gøre meget for at mindste det - Undgå at de sætter frø, der er mange hundrede frø i ukrudtet, så det giver meget arbejde hvis man kommer for sent i gang...... Kom tidlig igang og slut sent, så undgår man mange frø - dæk evt jorden så der ikke kan komme lys til spiringen. så er man allerede godt på vej.
Plant tæt så der ikk er plads til ukrudtet.
Rod ukrudtet er straks værer, tager tid at bekæmpe, noget endda flere år.
Skvalderkål har meter lange rodskud- en tæt tæppe af rødder - og bare en lille rodstump tilbage, så er nye planter på vej, det samme gør sig gældende for senegræs - få så meget med af roden som muligt - bliv ved med at nappe det grønne af, så planten udsultes efterhånden.
Mælkebøtten breder sig via frø og er der en stump rod til bage skyder den villigt igen
Håndlugning, hakke jernet - redskaberne er de mest arbejdskrævende men tilgend gæld så er det ikke belastende for millijøet på hverken den ene eller anden måde. Sprøjtemidler om de er godkendte, om man i det mindste følger dosseringen, så er det en belastning for milijøet.
Hvad med at brænde ukrudtet væk, det trænget selvfølgelig ikke ned i grundvandet eller ophobes andre steder men det er om man vil eller ej også en belastning for milijøet når man bruger gassen. Og brænderen skal bruges rigtig ellers er det spild.
Ukrudtsbrænder:
Brænderen er god at bruge på stier, grusarealer mm. Man skal kun svitse ukrudtet ikke brænde det, så skyder det bare nedfra igen - hvis man bare ødelægger cellerne, planten vil den bruge det krudt den har i røddenne til at forsøge at rede bladene, også dør den, hvor i mod hvis man har brændt bladene helt så vil den bare skyde fra roden og gro vidrere derefter.
Brug gerne brænderen en dag med regn, så er planterne godt saft spændte, og cellerne springer lettere. Desuden mindsker det også brandfaren.
Brugen af Ukrudts brænderen
Når man starter op i haven med at brænde ukrudtet, så kom tidlig i gang - og hold det nede, er ukrudtet for etableret bliver effekten minimal. Med tiden kan man nedsætte antal behandlinger.
•Cirka hver 14. dag fra først i april til og med juni
•Hver 3. uge resten af sommeren
•1–2 gange i november- december
Beskæring hvornår og hvordan?
Lige så mange havebøger der er skrevet om beskæring lige så mange meninger og måder er der snart. Så her kan man godt komme i tvivel hvad, hvornår og hvordan man skal gøre.
Sving saksen eller ej?
Før man går amok med saksen bør man tænke over hvad vil man med sin beskæring, det er ikke alt der bliver lige kønt af en tur med saksen.
Vil man forme så start tidlig det giver mindre sår. - og mange planter har svært ved at skyde fra gl ved.
Er det nødvendig feks. for at få lys ind i kronen til at frugter kan modne, eller er det for at mindske væksten..... klipper man så bar de øverste 10 cm af eller er det istedet bedre at lave en udtynding, så holder man den naturlige form på planten istedet for en "overflade beskæring" hvor man ænder den naturligeform.
Hvornår skal man beskære:
Sommer beskæringer ( juli til ca. midt september) - Vinterbeskæring(efter løvfald)
Sommerbeskæring er uden al tvivl den bedste årstid for beskæring, hvis man udelukkende skal se på planternes trivsel. Når træet er i vækst så heles såret hurtigere og Arvævet, som lukker hen over såret, bliver mere kompakt og forveddet. når der beskæres om sommeren kommer der færre vanris.
Der kan så være praktiske grunde til evt. at fortage beskæringer om vinteren , det kan være lettere at se grenene uden bladene og de store grene er knap så tunge uden bladmassen Men rent plante fysiologisk så er det bedst at beskære de fleste planter, når planterne er i fuld aktivitet.
Hvorfor latinske plantenavne?
TEKSTER OG TANKER
Havetendenser, artikler og kommentarer