Have tendenser

HAVENS FORM - HAVESTILEN


Hvilken stil skal haven  tilpasses? -  Skal man følge havemoden? -  Hvad er stil.... og hvad er dårlig smag?


Det er på den ene side en smagssag, men en have er også noget der skal tilpasses husets stil og især husets beboer. - hvad er tidsforbruget i haven -  Livets gang (er man en travl familie eller har man fået mere tid, efter at ungerne er fløjet. - Havens funktion er også et vigtigt spørgsmål, er det  en have til leg  og aktivitet eller er det en have  til stilhed og perfektion.


Store havedrømme, men Små penge -  Realistiske drømme  - Det perfekte koster tid og penge.
Have tendenser

Haven bruges meget anderledes i dag end man gjorde for år tilbage.

Haven var i begyndelsen hjælp til at kunne forsørge sin familie, efterhånden blev  haven  mest til pryd. I dag er der igen mange der vælger selv ar dyrke frugt og grønt i haven, ikke af nød , men fordi de ønsker selv at være med i processen fra jord til bord.  Haven bliver i dag også brugt mere til udelivet om sommeren, haven er blevet et ekstra rum,  terrassen bliver indrettet  og møbleret med ret så komfortable loungemøbler.


Haveglæden er for flere og flere. Der er langt flere der dyrker haven nu, end for år tilbage. Førhen var en have noget pensionister eller rigtige havenørder gik op i.

Men der er kommet mange nye trendts til, så selv de der kun har en altan eller en baggård tilrådighed er også blevet ramt af en grøn bølge.

Det er dog ikke sådan at haven kun er til pynt. Den moderne plantetosse vil mere end blot slappe af i haven, de vil være aktive og de vil gerne selv dyrke deres mad. Så lige nu er der især meget fokus på nyttehaven. Det er blevt trendy at dyrke nytteplanter alle mulige steder. op af vægge, på tage,  på tomme grunde i byerne dyrkes der som aldrig før i  små grønnefælleskaber. Det er blevet moderne at dyrke sine egne grøntsager.


Men også de almendelige haver har fået et ansigtsløft. I dag betragtes haven i højere grad som en del af huset.  Haven er blevet et ligeså naturlig samlingspunkt som samtalekøkkenet, når vi får venner på besøg så er det vebergrillen i haven der er  i centrum. Men haven er også blevet et rum hvor vi søger ro og lader op. En Oase.


God stil eller dårlig smag?

Er havenisser en tvivlsom smag? - Er rhododendron et hit eller ej? Små opstillinger rundt om i haven (stilleben) er det et smukt indslag eller er det for meget?

Skal en have være natur - som et vildnis eller med stramme linjer og store anlæg med fliser eller knust granit - stilrent eller for sterilt?  - Skal krukker være sorte, blå eller tegl?

Folk har forskellige smag. Det må være haveejerens egne ønsker der præger haven ?


Der findes i dag et utal af havebøger, man kan finde ideer i.  England og Holland har  nogle gode udstillinger med hvad der er hot i haven lige nu. En anden  ide er at tage rundt og besøge de mange åbne haver der er rundt om i landet


Man kan tage kontakt til en havearkitekt som kan hjælpe med at planlægge haven ud fra de behov og ønsker man har til haven.

Har man lysten kan man selv gå i gang med planlægningen

.


.


.

 HAVE TENDENSER

Stilarter i haven

   

      Gartnerhaven.dk