Forhave og rhodedendron dalen

FORHAVE OG RHODEDENDRON DALEN

Have 8 -  Forårets farveboom og husets visitkort

8) Forhaven og Rhododendrondalen

 

Forhaven er anlagt i 2005 og enkelte dele er lavet om i 2010 og 2013. Planen for forhaven var at  holde det enkelt og lidt parklignende.

Rosenbedet består nu af Bonica, Astrid Lindgren og Kronborg. Det er de eneste der har kunnet  holde til forholdene. New Dawn er plantet i søjlerne. Kanten er tilplantet med staudesalvie. Den kan bedre holde til min jord end f.eks. lavendel (den rådner). Desuden blomstrer Salvie meget længere og hvis man klipper den let tilbage efter endt blomstring, så kommer den igen.- Det smalle buet bed blev renoveret i 2016 med enkelte opstammet jp kirsebær og en lav hæk.


Bedene langs huset, er det eneste sted jeg kan have tørketålende og varmeelskende planter som Hibiscus, mange af  løgvæksterne og lavendel, ellers er jorden for tung og fugtig.

Halvbuehækken af Liguster, giver læ til figner, fersken og mandler, og til en lille siddeplads.


Når vi får råd skal der laves en hævet flisebelægning  foran stuehuset. Jeg forestiller mig en halv cirkel, med en sort sokkel som på stuehuset, og jeg har et ønske om at få balustre op som "rækværk", men så skal jeg have fundet ud af hvordan jeg selv kan støbe dem.


De 2 gamle frugttræer er Victoriablomme og Filippaæble, og de skal have lov til at stå i haven så længe de kan. Det er et rigtigt godt hængkøjested!

Der har været mange udgåede elmetræer rundt om haven. De fleste var savet ned så der stod stubbe i forskellige højder, og de blev rykket op med en rendegraver. Helt tæt på huset var et stort bed med stedsegrønne planter. Mange af disse er flyttet til det stedsegrønne hjørnebed. Da det er risikabelt at flytte så store og gamle planter, er de gravet op med stor klump og der er også klippet  i toppen for at få rod og top til at passe sammen. Med masser af vand ser de ud til at have klaret skærene.


I 2016 kom der flere rundebede til. bla 2 store, det ene med en hæk og fliser så man kan sidde og se op på huset,. Det andet blev et bed med blomsterkorneller - og tilsidst et buet smat bed der former en sti rundt om kornelbedet.


Pga vintervæden i jorden har mange løg planter det svært herude, så der skal arbejdes lidt for dem, i 2016 lavede vi en jord høj og her er der lagt krokusløg i mønstre, i 2017 er der sået græs på højen - en anderledes må at få endu en cirkel ind i haven.


Rhododendrondalen har været en skrammelplads med jern, glas, brokker, kæmpe brændenælder og hyld. Det var her muligheden var, for at få et veldrænet

sted, med læ til surbundsplanterne. Her har jeg gang i, at forsøge mig med forskellige jordblandinger til surbunds planterne. Den tidligste rhododendron begynder at blomstre i slut marts, den sidste i slut juni. De store sten skal jævnlig rettes, da de let tipper over, når der står vand i lavningen om vinteren eller når det fryser.

Det er et farveboom om foråret og en grøn oase om vinteren.

Den store gamle Bævreasp er omkring 100 år og den skal have lov til at stå så længe den kan. Vi har vurderet, at den ikke kan ramme stuehuset hvis den skulle vælte en dag. Der er nok andre ting der vil tage skade, men det må vi tage til den tid.

På en varm sommerdag har vi tit holdt en svalende kaffepause hernede i dalen.


   

      Gartnerhaven.dk