Frugt og urtehave

FRUGT- OG URTEHAVE

Have 3 - dufte og smag

3) Frugthaven og urtehavenFrugthaven var i efteråret 2006 fyldt med æbler, kirsebær og blommer som var hjemmepodet, men råvildtet har været hårde ved træerne. Nogle har været gnavet helt ned, andre har de fejet på, så barken er blevet helt ødelagt, eller de har helt knækket grene eller stammer. Nogle er blevet skiftet, dog er en hel del blevet reddet ved, at en sidegren er trukket op som topskud. Det går faktisk ret hurtigt, når rodnettet er så stort.

Ideen til den store frugthave kom efter jeg havde været på et pode kursus og podet amok. For at være sikker på en rigtig og god bestøvning, så faldt valget på en have kun med frugttræer. I     læhegnet ud mod øst er der plantet gode bestøvere og desuden er hækken mod øst paradisæbler.

 


Glasdrivhuset og halvmuren er fra 2008 

Det lille glasdrivhus bliver brugt til agurker, meloner, tomater m.m. Der er dog også plantet et par enkelte meget sarte klematis.

Langs halvmuren er der plantet 2 pæretræer (3 sorter). Det er det eneste sted vi kan dyrke pærer. De får varmen fra muren og giver gode og store pærer.

Når det blæser fra vest er det en rigtig god terrasse. Det er også nemt lige at plukke krydderurter  til maden eller til en god kop te.Urtehaven Vi startede med højbede i træ, men de rådnede helt væk, så valgte vi at sætte cementblokke og forskellige brøndrør. Højbedene er  fra 2014/15. Jeg er især glad for rørene til de frugtbuske og krydderurter som sætter mange rodskud og som man ellers ikke kan styre.

Der er tidlige og sene hindbær men også gule, orange og sorte hindbær, gojabær, rosenbrombær, vinbær, Taybær og alm. vin. Der er flere forskellige sorter af jordbær, de små skovjordbær, hindbærjordbær og hvide jordbær, men også forskellige alm. jordbær med forskellige modnings tider, deriblandt Ostare  som modnes hele sæsonen frem til frost. 

For at få lidt rum er der lavet hegn med spiselige slyngplanter, både for at skærme terrassen af men også for at lukke lidt af ud til frugthaven. Der er også lavet en lille pergola med blomstrende slyngplanter, - for at give hygge og farver til urtehaven

Der er også blevet plads til en Vandsten, - lyden af vand er dragende og hyggeligt.

Urtehaven er sammensat ud fra et ønsket om højbede, som kunne styre lidt vilde planter og muligheden for at kunne side midt i krydderurterne og spise. Halvmuren blev sat for at danne rum, men også for at give mulighed for at få  pærer. Placeringen blev her i dette hjørne, sammen med det andet spiselige i køkkenhaven og frugthaven. Det gjorde vi en del ud af da drengene var små, at her i dette hjørne måtte de gerne smage og spise, men ikke i andre dele af haven. Der findes mange giftige planter. Efter drengene er blevet store er der sneget sig lidt andre planter ind som ikke er spiselige, så for at der ikke er noget at misforstå,  er der sat en trægrydeske ved de planter der  må spises.


   

      Gartnerhaven.dk