Lysningen og lunden

LYSNINGEN OG LUNDEN

Have 6 - japanskbed, rosenpergola og lærkelysthus

6) Lysningen


Vi tog det sidste stykke jord ind fra kornmarken i efteråret 2011, hvorefter vi begyndte at jævne og plante i 2012, og har plantet det sidste i  2013

Ind mod den næste have er der lavet en lille smal lund. Der skulle ellers have været et 3 rækked læhegn, men jeg kan godt li det lange smalle kig. De 4 frugttræer var egentligt  nogle, der lige var plantet kortvarigt ovre fra frugthaven, fordi de var meget medtaget efter møderne med råvildtet. Et par stykker har altså overlevet, og jeg synes det er lidt hyggeligt at gå under dem og ned gennem lunden. I lunden er der plantet lidt forskellige  træer og lidt buske er plantet i bunden.


Mellem lunden og nålebeplantningen er der lavet 5 små runde bede med vækster som sætter mange rodskud. For at kunne styre dem, er de plantet for sig selv midt i græsset, en del af dem er gode snapse planter.


Det sidste område ud mod nord er delt op i 4 stykker med nåletræer. 1. Koreansk gran. 2. Normann  3. Nobelis og det sidste er blandet.

Inde i lysningen er der lavet lidt forskelligt i de 4 hjørner. Der er lavet en pergola og et bed med duftende roser og jeg har lavet et bed med lidt af mine solhatte, så de står 2 steder. Heromme er jorden knap så tung og fugtig. Siden er der kommet lidt pæoner og løg til, så bedet også er farverigt først på sæsonen. I 2016 kom der 2 nye bede til, et mørke bed og et måneskindsbed.

Der er et lærke-lysthus med grønt tag undervejs så det bliver muligt at sidde i skygge.

Det Japansk inspireret bed opstod da jeg fik en granit lampe.. det krævende så et helt bed! Pagodehuset er et minde fra Lundhede.


Det sidste hjørne skal være til udeliv  med shelter og bålplads.


Den helt store drøm er engang at kunne få et stort glasdrivhus. Men nu må vi se...


Sankthans aften kommer  familie og venner på besøg til stor bål lavet af alt hæk afklip. Når vi alle 4 hjælpes ad, kan vi ordne alt hækklipning, udtynding og oprydning på 2 weekender.


Ønsket om en lille granskov har været der af flere grunde. Der er noget at se på om vinteren, noget at klippe af til dekorationer, læ året rundt, skjul til fuglene, og så er det lidt hyggeligt med en lysning i en skov. At lysningen så lige pludselig blev så stor, at der blev plads til 4 temahjørner, har så gjort at selve nåleskoven ikke er  blevet så stor.


Det lange stykke jord bag nåletræerne er til kartofler. Her er jorden knap så tung og vi har arvet min fars gamle Volvo traktor (den er lige så gammel som mig), en plov, en gammel kartoffelsætter (som er endnu ældre...) og en hyppeplov.  For at kunne kører

med maskinerne er stykket langt.


   

      Gartnerhaven.dk