Plantning og pleje af Frugttræer
Det rigtige plantested og plantetidspunkt
Frugttræer vokser bedst i ganske almindelig havejord. Har man en tør sandjord kan man med fordel forbedre jorden, ved at tilsætte jordforbedring som f.eks. champost eller lignende. Frugttræerne ynder sol og læ. Og gerne plads omkring træet.
Sørg for at planten er vandet godt inden du planter - sænk potten under vand i ca 10 min.
Frugttræer skal plantes i samme plantehøjde, som i den potte de indkøbes i. Podestedet sidder over jorden og det skal det blive ved med. Hullet skal være så stort, at der er god plads til at plante træet og få god løs muldjord omkring rodklumpen for at fremme røddernes vækst ud i jorden. Der bør graves et stort plantehul 2-3 gange så stort som planteklumpen.
Planter man frugttræet i græsplænen, skal der fjernes så meget græs i en radius fra stammen, at det svarer til kronens bredde. Det vil sige at der typisk skal fjernes græs i en diameter på ca. 1 meter. Når træet er vokset godt til, kan græsset godt få lov at dække under træet, men græsset vil de første 3-4 år udgøre så stor en konkurrence for træet, at træet hæmmes i sin vækst.
Frugtræer kan plantes både efterår og forår, men der er størst chance for et godt resultat, hvis man planter om efteråret. I foråret kan der allerede i maj komme en varm og tør periode. Sker dette få måneder efter plantning, og inden træet har nået at etablere tilstrækkelig med rødder til at sørge for vandforsyningen, bør man være meget opmærksom på vanding.
Vanding og gødning
Specielt de første vækstsæsoner er det vigtigt at dine frugttræer ikke tørrer ud. Efter den første vækstsæson kan du med fordel gøde dine frugttræer hvert forår, når der er kommet blade på træerne. Brug evt. en allround gødning, men pas på ikke at gøde for meget, det kan gå ud over frugtsætningen.
Beskæring
Æble- og pæretræer udvikler sig bedst, hvis de beskæres, mens blomme- og kirsebærtræer normalt beskæres så lidt som muligt
Træet bør gås efter med saks og sav en gang om året..
Blomme- og kirsebærtræer må kun beskæres, mens der er blade på træerne, man gør det typisk lige efter frugtbæring. Æble- og pæretræer er meget tolerante overfor indgreb og i princippet kan de beskæres året rundt. Dog er det en god ide at gøre det i vækstsæsonen idet årerne heles hurtigere.
-Fjern syge og døde grene.
-Fjern tætsiddende grene og grene, der krydser hinanden.
-Fjern grene, der sidder for lavt eller for højt eller bare sidder i vejen.
-Tynd ud for at få lys ind i kronen, så der bliver en bedre blomstring og modning
Træerne kan reagere med kraftig nyvækst på en beskæring. Hvis der skyder et mylder af vanris frem i forbindelse med beskæringsstedet, skal de hurtigst muligt fjernes. Riv dem simpelthen af. Ellers opnås det modsatte af det, der var hensigten, nemlig at skabe lys og luft i kronen.
Det gælder for ethvert beskæringsarbejde, at man skal bruge rent, skarpt værktøj, så snitfladen bliver så jævn som muligt og dermed levner sygdomsangreb mindst mulig indfaldsport.
Så vidt muligt bør man altid fjerne grene ved basis eller i forbindelse med større sidegrene.
Ved grenens udspring er der en krans eller krave omkring grenen. Den krave gemmer på grenens sårhelings beredskab. Derfor er det vigtigt, at kraven bevares intakt. Skæres den bort, kan såret ikke hele. Men skæres for langt fra kraven, er der også problemer. Så kan arvævet nemlig ikke vokse hele vejen ud over den tilbageblivende grenstab, og såret lukker ikke. Derfor er det vigtigt at følge grenkraven, når man beskærer.
Sorter
Flere blomme- og kirsebærtræer er selvbestøvende, og kræver derfor ikke to træer for bestøvning. Vælg blommesorterne "Victoria" og "Opal" og de røde kirsebærsorter "Lapins og "Stella", hvis du kun vil have et træ i haven. (Vælger du andre sorter, så vær opmærksom på at det ikke er alle der er selvbestøvende, nogle sorter kræver 2 forskellige for at kunne give frugt.)
Krydsbestøvning
Alle æbletræer skal bestøves af en anden sort, ellers får man ingen frugt. Det samme gælder for alle pære, Derfor er man nødt til at vide, hvilke træer man har i nærheden, dvs. i egen have eller tilstødende nabohaver ellers må man købe 2 forskellige sorter.
Af pærer er 'Concorde' en af favoritterne sammen med Alexander Lucas og Conference.
Æblesorter:
Tidlige:
Discovery De første æbler kan plukkes sidst i august og fortsættes i 10-14 dage. kan ikke gemmes, men skal spises lige fra træet, det er et æble der har bid og er lidt syrligt.
Guldborg er et ret lille æble, aromatisk, blødt og saftigt, høstes i aug.- sep.
Middel tidlige:
Ahrista er en krydsning af Elstar og en ikke navngivet krydsning..Den skal plukkes i sidste halvdel af september, og kan lagres en god måneds tid. Er sprødt og har en god smag
James Grieve Æblerne plukkes i september og kan holde sig indtil november ( Frugten tåler ikke stød, så de skal plukkes af træet)
Rød Aroma er plukkemodne sidst i september og kan bevare den fine spisekvalitet i maks. et par måneder. Det er en krydsning af de to danske sorter Ingrid Marie og Filippa og et rimelig fast æble.
Sene og gemme æbler:
Filippa er plukkemodne fra sidst i september. Æblerne kan gemmes til februar-marts. Æblesorten Filippa er vores foretrukne æble til grød og æblekage, og er meget smagfuld og duftende.
Holstener Cox plukkes først i oktober og kan lagres til jul.
Belle De Boskop er et decideret holdbart madæbler, selv om også mange godt kan lide dets smag og konsistens som frisk. Æblerne plukkes i første halvdel af oktober og kan lagres til tidligt forår, men rynker let.
Topaz er både et mad og spiseæble ( jeg kan bedre li den end Ingemarie den synes jeg hurtig bliver for grumset/melet) plukkes i slut oktober gen gemmed til hen mod april.
Det med sorter er jo også en SMAGS sag. Er man til det syrlige eller det søde. Er man til de sprøde - næste hårde eller til det bløde når man tager en bid. Jeg må sige at jeg har været heldig at jeg har arbejdet på planteskole når det har været frugt sæson, for jeg har smagt på rigtig mange forskellige sorter. Jeg ved at der om efteråret er kurser/fordrag om især æbler - hvor man kan smage på forskellige sorter. nogle af de større planterskoler tilbyder også smagsprøver i sæsonen. (se mere om frugttræer under - brug haven)
PLANTNING OG PLEJE AF FRUGTTRÆER
Frisk frugt fra haven