FRUGT OG BÆR
Lidt godt til ganen
Frugt og bær
Det er ikke kun mig, men hele familien der synes at det er dejligt at kunne plukke frisk frugt og bær når man er i haven. Det er faktisk ret hårdt om efteråret når man er rundt på plæneklipperen og klipper græsset under frugttræerne, man skal jo smage på alle dem der er modne........ Vi synes også det er spændende med mange forskellige slags frugt og bær og gerne noget der ser lidt sjov ud. Det samme gør sig gældende i køkkenhaven, bl.a. de lilla gulerødder bliver altid spist først.
Jeg har en hel del forskellige sorter af jordbær - tidlige og sene for at strække høsten og så har jeg ”Ostare”, en sort som bærer fra sommer og hen til frost. Den er god til at gå og nippe af. Der findes desuden også flere sjove krydsninger, såsom hindbærjordbær og hvide jordbær. Ingen af dem er særlig store men de er lidt sjove og smagen er anderledes.
Lidt om bærbuske
Bærbuske er forskellige i deres krav til lys. Alle bærbuske trives bedst i fuld sol, men solbær, ribs og brombær kan godt tåle skygge en del af dagen og alligevel give bær. Men stort udbytte af store flotte bær, kræver mange timers sol om dagen. Hindbær skal helst have sol hele dagen. Stikkelsbær kan angribes af svampesygdommen stikkelsbærdræber – det giver brune filtbelægninger på bærrene, men plantes de i fuld sol, er det normalt ikke et problem.
Her er nogle af de bær og frugtbuske vi holder mest af:
Jordbær - Ananas 'White Dream' - Hvide jordbær.
Jordbær er normalt røde, men denne sort har hvide bær med syrlig ananassmag
Hvide jordbær skal også bruge sol. Ja, faktisk mere end deres røde artsfæller, så de plantes i alm. jord i fuld sol og gødes om efteråret. Pas på de ikke mangler vand under blomstringen, det går hurtig ud over bærsætningen.
Solbær, ribs og stikkelsbær bliver fra 1-2 m. høje. De plantes med 1,5-2 m. mellem buskene. Planterne forynges ved at fjerne de ældste grene helt ved bunden samtidig med at du plukker bærrene eller umiddelbart efter høst.
Brombær dyrkes på espalier. Brombær plantes med 1 pr. 1-2 m. og sætter kun frugt på grene fra sidste år, hvorfor grene, der har båret frugt, fjernes helt ved bunden straks efter høst. Der er ret stor smagsforskel på de forskellige sorter men en tornfri brombær er da at fortrække. Planterne får hvide blomster i maj og store, faste og aromatisk smagende sorte brombær i september-oktober. Trives i en god, fugtighedsbevarende jord i sol-halvskygge.
Andre spændende slyngplanter er Taybær eller stikkelsbærkiwi
Rubus medana Tayberry...- Taybær
Bliver en 1-2 m høj og ca. 1 m bred busk. Blomstrer i maj måned med små, hvide blomster. Store, purpurrøde bær, som modner i juli. Løvfældende slyngplante med grønne blade. Selvbestøvende. Trives i sol/halvskygge. Vokser i almindelig havejord. En kraftigt voksende frugtbusk, der gerne vil brede sig,- så hold øje.
Actinidia arguta -’Issai’ – Stikkelsbærkiwi
Særpræget slyngplante, der kan blive op til 5-7 m høj. Hvide blomster med fin duft i juni-juli. Sætter små fine frugter med fin smag. Har sent løvfald. Plantes på en lun plads i god let sur jord. Beskæres om sommeren. Der findes flere forskellige sorter men Issai er en af dem der er selvbestøvende. Ellers kræver det både han og hun planter.
Hindbær - Gul og røde - tidlige og sene
Hindbær plantes med 2-3 planter pr. m. Hindbær beskæres ved at de grene der har båret fjernes, de nye skud er dem der skal bære til næste år. Sene hindbær klippes helt ned hvert forår, de bærer på årets tilvækst. Ud over tidlige og sene findes der også gule og sorte sorter.
Rubus idaeus 'Autumn Bliss'. - sene røde hindbær
Meget store mørkerøde bær af regelmæssig form. Modner far august til oktober. Får ikke orm. Oprette skud med torne. En sort som denne bør skæres helt ned hver vinter.
.
Sambucus nigra - storfrugtet hyld kan dyrkes overalt i solen, de storfrugtet sorter har meget store klaser og bær med en god kraftig smag.
Hyld. 4-6 m. høj busk eller lille træ. Hvide, duftende blomsterskærme i juni. Grønne blade. Sorte hyldebær i september-oktober, rigtbærende, giver meget saft af god kvalitet.. Trives i almindelig havejord i sol-let skygge
Blåbær, tranebær, tyttebær, revling og allåkerbær..... er alle surbundsplanter, de skal planters i spagnum ligesom rododendron. Tranebær, tyttebær, revling og allåkerbær plantes med 4-7 stk. pr. m2 afhængig af sort.
De storfrugtede amerikanske blåbær plantes med ca. 1 plante pr. m2.. Blåbær kræver 2 forskellige sorter for at sikre god bærsætning.
Hasselbuske bliver store og brede, plantes i læ med min. 2-3 m. mellem buskene, og kan forynges ved at fjerne nogle af de ældste grene helt nede ved jorden. Hassel kræver 2 forskellige sorter for at opnå god frugtsætning. Trives i almindelig havejord i sol-halvskygge.
Aronia melanocarpa - 'Aron' - Surbær
1,5 m. høj busk. Hvide blomsterskærme i maj. Sorte spiselige bær. Gul-røde høstfarver. Trives i sol og skygge. Meget hårdfør. Tåler både vind og saltluft. Indeholder meget c-vitamin
Ficus carica... - Figen
Et figentræ vokser under gode betingelser kraftigt og angribes normalt hverken af sygdomme eller skadedyr. Gode betingelser betyder lune, beskyttede forhold, og derfor er figen specielt velegnet som baljeplante. Inde i drivhuset kræver den god plads, men den kan overvintre i et lunt hjørne på terrassen. Vi har vores til at stå ved en halvmur ved stuehuset. I hårde vintre er den frosset tilbage men den gror fint igen, den sætter dog ingen frugt det år. Men når den giver frugt er det bare guf, selv den yngste har fået smag for de helt friske figner. Han har aldrig kunnet li` de tørrede man køber til jul.
Frugttræer
Så er der alle frugttræerne. Vi har omkring 60-70 frugttræer i alt her i haven. De fleste er samlet i frugthaven, især for at få så god en bestøvning som muligt, men igen så kan jeg godt li at ting står samlet. Det er lettere at sammenligne, men også huske at få dem plejet og holde øje med sygdomme og skadedyr hvis der kommer noget af det.
Vi har kirsebær længst ud mod øst, de tåler noget vind, så har vi æbletræerne, som vi har flest af.
og så har vi et par rækker af forskellige blommer. Og til sidst op af halvmuren har vi 3 sorter af pærer, de skal have mere læ og varme. (Læs mere om gode sorter og pasning af frugttræer under gode råd. og Frugthaven)
Æler:
Aug-sep (sommeræbler)
Discovery - Guldborg
Okt-dec (Efterårsøbler)
Aroma - James Greve
januar -febuar (gemmeæbler)
Elstar - Ingemarie - Topaz (Bid i)
Beskæringer
Jeg har kæmpet meget med rådyerne om frugttræerne, det har givet meget deforme træer, så jeg har haft saksen mere fremme end jeg nok ville have gjort. det jeg har gået efter er at fjerne - gnavende og skadede grene . og de mange små grene der peger op af. (binde grene ned) fjern/riv vandskud i juni
(beskæring-klippe ilbage - så de sovende skud vækkes - 5-8 knopper tilbage er der reaktion.) Det har jeg brugt, for at kunne få en side gren til at blive et nyt top skud efter det blev gnavet væk. - nu beskærs for luft i kronen eller en skadet gren ellers ikke, jeg synes godt frugttræerne må blive store og ligne træer, men de har haft en svær start og nogle halter stadig.