Plænepleje

PLÆNEPLEJE

Sund græsplæne


Græsplænen plage eller pleje


Græsplænens "sundhed" er en stor del af haven, men plænen er også et spørgsmål om temperament  - tid/lyst - plejeniveauer. og slidtage/brug


For nogen er græsplænen ikke den sjoveste del at havearbejdet, men hvis man ikke plejer sin plæne så bliver det hurtig en kedelig plæne.  Modsat er der også de som går meget op i græsplænen. Her er plænen et grønt tæppe hvor ikke et strå sidder forkert, det er flot, men det kræver også tid og har man et stort slid på plænen af falmilien eller hunde, så kommer man rigtig på arbejde. Så her er det klar et spørgsmål om hvor meget tid og hvor megt man vil gå op i sin græsplæne.


Efter vinteren kan plænen godt havebrug for førstehjælp:

Ret sunkne områder - Tromle ujævnheder - vertikalskæring/plæneluftning -  efterså  (om foråret er græsset ca 1 måned om at spire i sep 1-2 uger)  - plænedressing - gødning - Sneskimmel(svamp) skal behandles men først når græsset er tørt ellers spreder man smitten.


Vertikalskær om foråret eller i september.

Det er godt at gøre Vertikalskære sin plæne hvert eller hvert andet år, det renser op i bunden - hvor der kommer til at ligge en hel måtte af dødtgræs og mos (et lag af uomsat matriale som er et helt filtlag  der hæmmer tilgangen for lys-luft -vand og gødning og gør det svært for nyvækst - filtlaget kan tørre så meget om sommeren at det skyr vandet)

Vertikalskæring er en hård omgang så vent til græsset er kommet i vækst og det ikke er for tørt (men heller ikke for vådt) maj eller aug.

vertikalskæringen fjerner filtlaget og giver luft til rødderne og plads til nyvækst, mos og ukrudt bliver noget medtaget af denne omgang. så nu skal man have græsset i god form så det bliver tæt og ikke giver plads til mos og ukrudt. Så efter den voldsomme tur skal plænen have gødning og lidt vandhjælp hvis det bliver for tørt.


Gød førstegang i april (min 5 grader) gød flere gange i løbet af sæsonen og Gød ud på efteråret -  hold godt gang i græsset det giver mindre plads til mosset. gød når der er optræk til regn, men ikke når græsset er vådt, så sviges det. Gød flere gange over sæsonen men kun med små mængder så plænen kan nå at få gavn af gødningen, så det overskydende gødning ikke bare skylles ud, det sker hvis man giver en stor omgang gødning på en gang, græsset kan ikke nå at optage det og det forsvinder ned i jorden, det er ikke godt for milijøet og det er også en dyr post at gøde og især hvis planterne ikke kan nå at få gavn af det.


Forskellige frøblandninger:

Der findes  i dag flere forskellige blandinger af græsfrø - Har man en have der er meget skyggefuld, så findes der i dag en blanding der tilpasset disse forhold (skygge blandingen) - sår man alm græsfrø i skyggen, så bliver græsset hurtigere udkonkureret af mosset som klare sig betydlig bederer i skyggen. .

Når man skal til at anlægge ne græsplæne, kan det godt betale sig at tage en tur på planteskolen og få den rigtige blanding til den jord -  og havetype man har.


Eftersåning gør græsplænen stærk, det er ikke kun de bare pletter der skal eftersås, med jævne mellemrum kan man med fordel efter så sin plæne, fordi der vil blive tilført plænen nogle af de arter der erfeks.  slid stærke til plænen igen, de kan godt have aft det hårdt i en evt hård vinter, så vil det blive en anden art som selvsår det vil over tage pladssen, men det er ikke nødvendigvis denne type der er den bedste. og hvis sammensæningen i plænen bliver forkert eller rettere for ensartet vil det gå ud over feks. plænens slidstyrke.Undgå trafik på plænen uden for vækstsæsonen, det er hårdt ved græsset og jorden bliver trykket.


   

      Gartnerhaven.dk