Surbundsplanter

Surbundsplanter

 

Jeg kan faktisk godt li´ rododendron. Det er sådan en plante man enten elsker eller hader, men jeg synes den beriger foråret med et sandt farve boom. Der ud over har mange de grønne blade om vinteren der giver en levende vinterhave.

 

Af de Storblomstrede typer kan nævnes

Rhododendron Primo Maj: Cunninghams White – Mideo maj: Furturnivals Daughter.- Slut maj: Nova Zembla – Primo juni: Roseum Elegans

 

Ud over Rododendron i flere størrelser og farver findes der et stort udvalg af andre planter som også trives i sur jord.

 

 

Husk også Rhododendron yakushimanum-hybriderne

der oprindeligt stammer fra den japanske ø Yakushima,. Visse af sorterne har karakteristisk filtede unge blade. Planterne indenfor gruppen opnår højder fra ca. 80 cm og op til 1,2 – 1,5 m.

 

 

Azalier (løvfældende til delvis løvfældende)

Det er en stor variation i azalier både med hensyn til farver – løv - vækst form og højde

 

 

Store Azaleaer (helt løvfældende)

De store azaleaer er noget oversete, det er synd mange har en fantastisk duft og flotte efterårsfarver og de blomstre fantastisk.

 

 

 

Magnolia (helt løvfældende)

Hvide, røde og gule, nogle bliver høje, men f.eks. Stjernemagnolien har en mere busket vækst.

 

Pagodebusken - Enkianthus campanulatus (helt løvfældende)

 

Mellemhøj, løvfældende busk, som bliver 2-3 m høj og 1,2-1,5 m bred. Blomstrer i maj-juni måned. Små rosarøde blomster.

 

Hortensia – Hydrangea (helt løvfældende)

Der et efterhånden et ret stort udvalg i hortensia. De har den fordel at de blomstrer sent

 

Skimmia

Mellemhøj, stedsegrøn busk, som bliver 0,5-1 m høj og 1,2-1,5 m bred. Står med røde knopper om vinteren. Blomstrer i maj måned med små sartrosa blomster. Trives i halvskygge/skygge

 

Pieris

Mellemhøj busk (der findes dog også lavere sorter) Blomstrer i april-maj måned. Små cremegule eller rødlige blomster. Mange af sorterne har smuk og farverig nyvækst. Trives i halvskygge/skygge

 

Lyng

Ved at plante både forårs-, sommer- og efterårsblomstrende sorter kan man have blomster i lyngbedet fra februar til ind i november, og er vinteren mild, kan der være blomster til et godt stykke ind i december. Desuden er de forskellige løvfarver og den dekorativ nyvækst også med til at skabe liv og farver i lyngbedet året rundt.

 

 

 

 

Stauder i surbundsbedet

Et væld af stauder trives under de samme forhold som Rhododendron og sætter glade farver på surbundsbedet på skiftende årstider.

Efter Rhododendronbuskenes storhedstid springer forskellige Primula arter ud. Det gælder for eksempel etageprimula, Primula beesiana, der får rosa eller lyslilla blomster på 40-50 cm lange stængler i juni-juli.

Astilbe arendsii Fanal Blomstring mørk rød, i juli-august, mørkt løv.

Bregner, Valmuesøster (Meconopsis betonicifolia), Sølvlys (Cimicifuga), Treblad (Trilium), Hasselurt (Asarum), Vinterglans (Pachysandra).

Et væld af funkia (Hosta) arter er eminente bunddækkeplanter i surbundsbedet, hvor de store, dekorative blade med forskellige grønne nuancer og farvetegninger giver liv.

Når sommeren går på hæld blomstrer Ensian, Gentiana sino-ornata med sine himmelblå blomster

 

 

Gartnerhaven.dk

SURBUNDSPLANTER

Planteglæder i fuld flor